Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roboti u poljoprivredi
  • 11.02.2019. 07:30

Roboti će nas spasiti od gladi?

U Velikoj Britaniji se osniva prvi svjetski Centar za doktorski studij za agro-prehrambenu robotiku. Industrijski partneri su im John Deere, Syngenta i drugi.

Foto: Bigstockphoto/kung_tom
  • 388
  • 160
  • 0

Proizvodnja hrane predstavlja sve veći izazov u cijelom svijetu. Negdje je problem manjak obradivih površina, negdje manjak radne snage. Tu su i klimatske promjene koje od današnje poljoprivrede u najširem mogućem kontekstu zahtijevaju dobro planiranje, traže pridžavanje novih pravila, reduciranje pesticida, vode i druga ograničenja. Čini se kako je rješenje za doskočiti svim ovim izazovima - robotika. 

Prvi svjetski Centar za doktorski studij (CDT) za agro-prehrambenu robotiku osniva se na Sveučilištu Lincoln u Velikoj Britaniji, u suradnji sa Sveučilištem u Cambridgeu i Sveučilištem East Anglia. 

Istraživačko vijeće za inženjerstvo i fizičke znanosti dodijelilo je 6,6 milijuna funti novom Centru, koji očekuje ogroman priljev visokih stručnjaka za robotiku, u vrijeme koje je vitalno za agro-prehrambenu industriju, navodi Freshplaza

CDT će osigurati financiranje i obuku za najmanje 50 studenata doktorskih studija, a koje će podržati glavni industrijski partneri, te će biti specijalizirani u područjima kao što je autonomna mobilnost u izazovnim okruženjima, berba poljoprivrednih kultura, lagana robotika za rukovanje osjetljivim prehrambenim proizvodima i "ko-botovi" za održavanje sigurne suradnje između ljudi i robota te interakcije na farmama i tvornicama. 

Tom Duckett, profesor robotike i autonomnih sistema na Sveučilištu Lincoln, novi je direktor Centra. "Tehnologije automatizacije i robotike postavljene su kako bi transformirale globalnu industriju - samo će u Velikoj Britaniji u sljedećem desetljeću gospodarstvu pridonijeti 183 milijarde funti. Agro prehrambena industrija je najveći proizvodni sektor u Velikoj Britaniji, dvosturko veći od automobilske i zrakoplovne industrije te podržava prehrambeni lanac, od farme do tanjura, a generira globalnu dodanu vrijednost (BDV) u iznosu od 108 milijardi funti, sa 3,9 milijuna zaposlenika u zaista međunarodnoj industriji", rekao je Duckett pojasnivši kako je globalni prehrambeni lanac pod pritiskom rasta stanovništva, klimatskih promjena, političkih pritisaka koji utječu na migracije. Kaže kako se populacija kreće iz ruralnih u urbane regije, a veliki izazov je i demografski staro stanovništvo u razvijenim gospodarstvima. 

Hoće li poljoprivredi budućnosti trebati poljoprivrednik?

"Rješavanje tih izazova zahtijeva novu generaciju visokoobrazovanih iskusnih znanstvenika i voditelja, a naš će novi centar biti posvećen pružanju tih stručnosti. Bit će to prava žarišna točka za inovacije u robotici u Velikoj Britaniji", najavio je Duckett. 

Dakle, ovaj Centar okuplja jedinstvenu suradnju vodećih istraživača s već spomenutih sveučilišta smještenih u srcu britanskog poljoprivredno-prehrambenog sektora, zajedno s Centrom za proizvodne tehnologije uz, kako smo već spomenuli, podršku voedćih industrijskih partnera i dionika iz cijele zemlje kao što su John Deere, Syngenta, G's Growers i drugi. 


Tagovi

Roboti u poljoprivredi Studij Robotika John Deere Syngenta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Za koga ćete glasati na Parlamentarnim izborima u srijedu, 17. travnja?

575


Glasova: 32

Agrarna stranka 5,6%

Glasova: 83

Domovinski pokret i partneri 14,4%

Glasova: 159

HDZ i partneri 27,7%

Glasova: 5

Javno dobro 0,9%

Glasova: 31

Most i partneri 5,4%

Glasova: 38

Možemo 6,6%

Glasova: 21

Odlučnost i pravednost 3,7%

Glasova: 16

Republika i partneri 2,8%

Glasova: 7

Socijaldemokrati i partneri 1,2%

Glasova: 123

SDP i partneri 21,4%

Glasova: 60

Nitko od navedenih 10,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]