• Školska shema

Poneke škole i dalje nabavljaju voće, povrće i mlijeko iz trgovačkih lanaca, a ne s domaćih OPG-a?

Ministarstvo obrazovanja školama refundira sredstva tek po provedbi programa. Mnoge škole nemaju tu mogućnost i zato neke ne sudjeluju u programu dok druge pak pribjegavaju sklapanju ugovora s velikim tvrtkama i trgovačkim lancima umjesto s OPG-ima i lokalnim proizvođačima jer ih velike tvrtke mogu čekati dok stigne novac iz ministarstva, upozorava M. Petir.

Foto: Bigstockphoto/Kasia Bialasiewicz
  • 385
  • 40
  • 0

Hrvatskoj je za sljedeću školsku godinu 2018./2019. dodijeljeno 1.664.900 eura za EU Program distribucije voća i povrća u školama dok je za Program distribucije mlijeka u školama dodijeljeno nešto više od 800.354 eura. 

Najnovija izvješća o praćenju Europske komisije pokazala su da je tijekom školske godine 2016./2017. više od 12,2 milijuna djece u 79.000 škola sudjelovalo u EU programu distribucije voća i povrća, a oko 18 milijuna djece sudjelovalo je u programu distribucije mlijeka. Riječ je o više od 74 tisuća tona voća i povrća i više od 285 tisuća tona mliječnih proizvoda distribuiranih uglavnom djeci u dobi od 6 do 10 godina. Osim toga, navodi se u priopćenju ureda eurozastupnice Marijane Petir, ovaj školski program promiče zdrave prehrambene navike kod djece i uključuje posebne obrazovne programe o važnosti dobre prehrane i načina proizvodnje hrane. 

U školskoj shemi 770 od 890 osnovnih škola

Evaluacija provedbe Sheme školskog voća i povrća za školske godine 2013./2014., 2014./2015. i 2015./2016. Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZJ) iz veljače ove godine pokazuje da se u program uključilo 770 od ukupno 890 osnovnih škola čime je obuhvaćeno 86,5% svih osnovnih škola. HZZJ smatra da "tako veliki broj uključenih škola već na samom početku provedbe Sheme školskog voća i povrća ukazuje da su škole kao ustanove pokazale veliki interes za unaprjeđenje prehrane učenika".

"Podatak koji je HZZJ iznio u svojoj evaluaciji govori kako čak oko 42 % roditelja ne misli da škola ima značajan utjecaj na kreiranje prehrambenih navika njihove djece, dok oko 30% njih uočava pozitivan utjecaj škole. To je pokazatelj kako moramo još više poraditi na edukaciji i promoviranju zdrave, domaće i lokalno proizvedene hrane u našem društvu koja je također dio ovog EU programa“, rekla je hrvatska zastupnica Marijana Petir čijim zalaganjem su uklonjene prepreke te je i Hrvatska dobila subvencije EU za zdrave obroke u školama. 

Komisija navodi kako ih države članice koje žele sudjelovati u školskom programu EU-a moraju do kraja siječnja obavijestiti o svojim zahtjevima za potporu. Okvirna raspodjela sredstava iz proračuna EU-a za svaku državu članicu ovisi o broju učenika u svakoj zemlji, a za mlijeko o provedbi prethodnog programa. Nacionalna tijela mogu dio dodijeljenih proračunskih sredstava (20 - 25 %) prenijeti iz jednog sektora u drugi. Također mogu prijaviti da su spremne potrošiti više od iznosa zatražene potpore ako druge države članice ne mogu u potpunosti iskoristiti sredstva koja su im dodijeljena. 

Refundacija sredstava tek po provedbi programa 

Školska shema – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu primjenjuje se od 1. kolovoza 2017. te objedinjuje Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama kako bi se povećala učinkovitost, usmjerila podrška i poboljšala obrazovna dimenzija te vrlo popularne mjere EU. Petir je, navode, u travnju prošle godine ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću predložila decentralizaciju natječaja za provedbu Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu kako bi se omogućilo školama da direktno nabavljaju poljoprivredne proizvođače od lokalnih proizvođača što je Ministarstvo i prihvatilo u lipnju. Njezin je prijedlog podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. 

Zastupnica Petir razgovarajući s ravnateljima škola dobila je informaciju da im ministarstvo refundira sredstva tek po provedbi programa što znači da škole sa svojim financijski limitiranim proračunima moraju same financirati "zdrave obroke" i potom čekati povrat financijskih sredstava od ministarstva. Mnoge škole nemaju tu mogućnost i zato neke ne sudjeluju u programu dok druge pak pribjegavaju sklapanju ugovora s velikim tvrtkama i trgovačkim lancima umjesto s OPG-ima i lokalnim proizvođačima jer ih velike tvrtke mogu čekati dok stigne novac iz ministarstva.

M. Petir stoga poziva nadležno ministarstvo da otkloni prepreke provedbi ovog programa jer se inače "dovodi u pitanje njegov smisao, a to je da djeca jedu zdravo, domaće i lokalno proizvedeno i da škole budu tržište za poljoprivredne proizvode s naših OPG-a.", zaključuje se u priopćenju. 
 


Tagovi

Školska shema Marijana Petir EU Voće Povrće Mlijeko


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB