Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dokazana kvaliteta
  • 05.05.2021. 10:30

Podnesen zahtjev za priznavanje oznake "Dokazana kvaliteta" za sektor jaja

Udruga za znanost o peradi podnijela je zahtjev za priznavanje oznake, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Bigstock/ zlikovec
  • 118
  • 9
  • 0

Zahtjev za priznavanje oznake "Dokazana kvaliteta", za sektor proizvodnje jaja, podnijela je danas Udruga za znanost o peradi, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

"Svaka fizička ili pravna osoba koja ima pravni interes i koja ima sjedište ili prebivalište u Republici Hrvatskoj može u roku od 30 dana od dana objave ove Obavijesti podnijeti prigovor na podneseni Zahtjev sukladno Zakonu o poljoprivredi", napomenuli su.  

Specifikaciju proizvoda "Dokazana kvaliteta“ – Konzumna jaja možete vidjeti ovdje

Podsjećamo, prvi zahtjev, za sektor voća još je u listopadu prošle godine poslala resornom Ministarstvu, Hrvatska voćarska zajednica, a oni su ga odobrili 1. travnja ove godine.

Specifikacija uključuje jabuke, kruške, trešnje, breskve, nektarine, šljive, smokve, marelice, jagode, američku borovnicu, maline, stolno grožđe, mandarine, aronije, višnje, višnju marasku i orašasto voće (orah, lješnjak, badem).

Inače, Ministarstvo uspostavlja dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - Dokazana kvaliteta -  radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda putem jedne, jedinstvene prepoznatljive oznake. 

Nacionalni sustav kvalitete osmišljen je kako bi se dodatno označilo poljoprivredne i prehrambene proizvode više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, voća mlijeka, mesa, jaja, povrća.

Naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, prerade, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

"Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi“, podsjetili su u priopćenju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Oznaka Dokazana kvaliteta Sektor jaja Udruga za znanost o peradi Sektor jabuka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.