Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićene oznake
  • 13.10.2020. 10:30

Po čemu su posebni grčki nar, španjolska mljevena paprika i šunka s Cipra?

Europska komisija odobrila je dva zahtjeva za registraciju novih proizvoda u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) i jedan za oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Foto: Facebook/European Commission in Cyprus
  • 213
  • 11
  • 0

Europska komisija svakim danom izbacuje sve više novih proizvoda sa zaštićenim oznakama. Tako je proteklog tjedna odobrila zahtjev za registraciju grčkog nara "Rodi Ermionis" i španjolske mljevene paprike "Pebre bord de Mallorca" u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) dok je zaštićenu oznaku zemljopsinog podrijetla (ZOZP) dobio ciparski mesni proizvod, "Hiromeri Pitsilias".

Nar iz Grčke ima mekanu koru

Rodi Ermionis (Ρόδι Ερμιόνης) je nar uzgajan u mjestu Ermionida u regiji Peloponez. Riječ je o lokalnom ekotipu koji je rezultat prirodne selekcije, a prilagodio se lokalnim klimatskim uvjetima i metodama uzgoja koje koriste lokalni proizvođači.

Njegovi su plodovi slatkastog okusa jer u tom području nema mraza što osigurava bolju fotosintezu, kao i zbog više sunčanih sati tijekom godine. Glavna karakteristika ploda su meke koštice i kožica čija je boja u rasponu od blijedo žute do crvene.

Geografska oznaka sve više dobiva na važnosti - EU ju promiče na svim kontinentima

Iako ona može biti sklona pucanju, na tom se području to ne događa. Naime, tamošnji uzgajivači su zahvaljujući svojem dugogodišnjem iskustvu osmislili posebnu tehniku navodnjavanja za koju se nakon više godina uzgoja i promatranja biljaka pokazalo da poboljšava razvoj ploda i sprječava njegovo pucanje

Paprika bez gorčine

I španjolska mljevena paprika je u potpunosti proizvedena na otoku Mallorci. Ima nježan i ugodan okus, bez gorčine s jasnom notom crvene paprike.

Prepoznatljiva kvaliteta može se pripisati domaćoj sorti tap de corti koja se uzgaja u posebnim klimatskim uvjetima i tradicionalnim postupcima.

Novi proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti: Sicilijanski sir, turski kesten i mađarski šaran

Prvo sušenje izvodi se na suncu, a zatim se prevozi u pogone za proizvodnju i dovršava sušenjem u peći na temperaturi između 50 i 65°C u razdoblju između 6 i 12 sati. Kasnije se melje i prosijava, a potom odmah pakira kako bi se očuvala kvaliteta.

Mesni proizvod mariniran u vinu

Hiromeri Pitsilias je dozreli, suhi, soljeni, dimljeni mesni proizvod mariniran u vinu. Proizvodi se bez dodavanja konzervansa, pojačivača okusa ili drugih aditiva.

Sirovina je svježi svinjski but (jedan komad koji može sadržavati samo sljedeće kosti: femur, patela, tibija, fibula i tarsus) te suho crno vino iz vinograda u kojima se uzgaja vinova loza lokalne sorte Mavro, a koji mogu sadržavati i trsove sorte Maratheftiko. Osim toga, dodaje se još i krupna morska sol te po želji drobljeni korijander.

Proizvod ima oblik kruške, a prešan je s jedne strane. Intenzivne je crvene boje izvana te ljubičasto-crvene iznutra.

Podsjećamo, nedavno se na popisu zaštićenih oznaka izvornosti i geografskog podrijela našao i Varaždinski klipić te tako postao  27. po redu registriran hrvatski proizvod.

Varaždinski klipič 27. hrvatski proizvod zaštićen na razini EU 

Riječ je o ručno rađenom pšenično mliječnom pecivu proizvedenom od glatkog brašna, mlijeka, biljnog ulja, kvasca, šećera te soli. Od navedenih sastojaka se radi tanko tijesto koje se potom razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 cm koji s obje strane moraju imati po 4 nabora. Površina prutića premazuje se jajem i posipa sjemenkama kumina.


Tagovi

ZOI ZOZP Zaštićene oznake Europska komisija Cipar Španjolska Grčka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.