Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nezavisne pivovare
  • 18.01.2016. 16:20

Pivari: predajte zahtjev za smanjenje trošarina

Pozivamo craft i pivare-početnike da podnesu zahtjev za odobrenje statusa male nezavisne pivovare u 2016.

  • 306
  • 32
  • 0

Proizvođači piva, obveznici trošarina, te druge pravne ili fizičke osobe koje prvi put započinju s proizvodnjom piva u komercijalne svrhe, a namjeravaju ishoditi odobrenje za poslovanje u statusu male nezavisne pivovare, dužni su podnijeti zahtjev za izdavanje za to predviđenoga odobrenja.

Mala nezavisna pivovara jest pivovara s godišnjom proizvodnjom piva do 125.000 hektolitara, uz ispunjavanje uvjeta iz članka 66.a Zakona o trošarinama (Narodne novine, broj 22/13, 32/13, 81/13, 100/15 i 120/15). Ona obračunava i plaća sniženu stopu trošarine propisanu člankom 66.b Zakona o trošarinama. Odredbe kojima se uređuju njena prava i obveze propisane su člancima 77. do 84. Pravilnika o trošarinama (Narodne novine, broj 131/2015).

Proizvođači piva s godišnjom proizvodnjom manjom od 125.000 hl mogu podnijeti zahtjev za status male nezavisne pivovare i smanjenje trošarina.

Važeći trošarinski propisi dostupni su na internetskim stranicama Carinske uprave. Rok za podnošenje zahtjeva je 31. siječnja 2016. godine.

Zahtjev za izdavanje odobrenja

Zahtjev za izdavanje odobrenja za poslovanje u statusu male nezavisne pivovare koji za razdoblje tekuće kalendarske godine podnose trošarinski obveznici mora sadržavati:

  • podatke o statusu trošarinskog obveznika i
  • podatke o godišnjoj proizvodnji piva koje je proizvedeno u prethodnoj kalendarskoj godini.

Uz zahtjev se prilaže i:

  • izjava iz koje je vidljivo da je pivovara, za koju se traži status male nezavisne pivovare pravno i ekonomski na bilo koji način neovisna od druge pivovare,
  • skica s opisom prostora iz kojeg je vidljivo da su proizvodni odnosno nadzemni i podzemni prostori kao i skladišni prostori, fizički odvojeni od prostora bilo koje druge pivovare u kojoj se proizvodi pivo i
  • izjava kojom podnositelj zahtjeva potvrđuje da neće proizvoditi pivo prema licenci.

Nadležni carinski ured, prije donošenja odobrenja za poslovanje u statusu male nezavisne pivovare mora utvrditi vjerodostojnost činjenica i podataka navedenih u zahtjevu i prilozima te na terenu utvrditi jesu li su ispunjeni uvjeti za izdavanje odobrenja. Osim zahtjeva, trošarinski su obveznici dužni prijaviti promjenu podataka na Obrascu PUR. Poslovanje male nezavisne pivovare može početi nakon dobivenog pravomoćnog odobrenja. Detaljnije informacije mogu se dobiti u najbližem Carinskom uredu.


Tagovi

Trošarine Nezavisne pivovare Status male pivovare Proizvođači piva


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.