Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doniranje hrane
  • 02.12.2015. 18:30

PDV na doniranu hranu se ukida 8. prosinca!

Doniranje hrane bez obračunavanja PDV-a omogućeno je Zakonom o poljoprivredi. Za primjenu je trebalo donijeti podzakonske akte, odnosno pravilnike koji stupaju na snagu 8. prosinca 2015.

  • 273
  • 96
  • 0

Hrvatska obrtnička komora (HOK) pozdravlja donošenje izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojima se omogućava doniranje hrane bez plaćanja PDV-a, izvijestili su u srijedu iz HOK-a.

Ministarstvo financija u Narodnim novinama od 30. studenoga objavilo je izmjene i dopune Pravilnika o PDV-u, koje stupaju na snagu 8. prosinca, a kojima je omogućeno doniranje hrane bez plaćanja PDV-a.

Olakšano poslovanje trgovcima

Iz HOK-a ponavljaju svoj stav kako će ukidanje PDV-a na doniranu hranu uvelike olakšati poslovanje trgovcima, ugostiteljima, pekarima, slastičarima i drugim objektima koji posluju s hranom. Obrtnici žele hranu koja je pred istekom roka, a još ima uporabnu vrijednost, donirati onima kojima je to najpotrebnije. Također, za obrtnike kao mikropoduzetnike to će značit će i dodatno financijsko rasterećenje, naglašavaju iz HOK-a.

Bacamo 400 tisuća tona hrane godišnje

Podsjećaju i na podatak kako se u Hrvatskoj godišnje baca oko 400 tisuća tona hrane, a desetine tisuća ljudi je gladno i to sve zbog, kako kažu, apsurdnih propisa da se na donacije plaća PDV od 25%.

Doniranje hrane omogućeno je Zakonom o poljoprivredi, donesenim početkom ožujka, ali je za primjenu trebalo donijeti podzakonske akte, odnosno pravilnike. Ministarstvo poljoprivrede krajem listopada donijelo je Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje, a u najnovijim Narodnim novinama (broj 130, od 30. studenoga) Ministarstvo financija je objavilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost, koji stupa na snagu osam dana od objave, odnosno 8. prosinca.

Vrijednost donacija ne smije prelaziti 2% prihoda

Izmjenama Pravilnika o PDV-u, propisano je "da će se poreznim obveznicima koji doniraju hranu u svrhu sprečavanja njenog uništavanja, zaštite okoliša ili pomoći krajnjim primateljima, u skladu s Pravilnikom o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje, takve donacije hrane priznati kao manjak na koji se neće obračunavati PDV, pod uvjetom da vrijednost tih donacija ne prelazi 2% prihoda odnosno primitaka prethodne godine".

Donacije hrane krajnjim primateljima obavljaju se isključivo putem neprofitnih pravnih osoba koje humanitarnu djelatnost obavljaju u skladu s posebnim propisima i registrirane su kao posrednici koji sudjeluju u lancu doniranja hrane, osim u slučaju elementarnih nepogoda.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

PDV Doniranje hrane HOK Hrvatska obrtnička komora Pravilnik Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."