• Sirana Gligora
  • 09.12.2015. 18:25

Paškom siru iz komine maraske World Cheese Awards

Paškom siru iz komine maraske trofej World Cheese Awards u Birminghamu za najbolji sir srednje i istočne Europe!

Foto: Facebook, Sirana Gligora
  • 157
  • 37
  • 0

Sirana Gligora po četvrti puta je osvojila trofej na najprestižnijem sirarskom natjecanju World Cheese Awards, koji je održan od 25 do 29. studenog 2015. u Birminghamu u Engleskoj.

U jakoj konkurenciji natjecalo se ukupno 2.727 različitih sireva iz 25 zemalja s raznih kontinenata. Za ocjenjivanje je bio zadužen stručni tim sastavljen od čak 250 sudaca iz 22 zemlje.

Najbolji sir srednje i istočne Europe

Super Jury panel sastavljen od 250 najboljih sudaca je između najboljih 16 sireva natjecanja odabrao i Gligorin Paški sir iz komine maraske kojem je dodijeljen trofej Best Central and Eastern European cheese. Za šampiona natjecanja ove godine odabran je Švicarski sir Le Gruyere.

Podsjetimo, 2014. je Paški sir iz komine masline osvojio prvo mjesto u SAD-u u kategoriji ovčjih sireva, a Paški sir iz mošta prvo mjesto u kategoriji afiniranih sireva u Engleskoj u Nantwichu. Ove godine su bila dobitnička i dva afinirana kozja sira u Milanu u Italiji gdje su odnijeli najveću nagradu natjecanja Targa di eccellenza. U Sirani Gligora su vratili gotovo izgubljene metode te dokazali da se kombinacijom starih metoda i inovacije poput primjene lokalne komine masline ili maraske mogu postignuti vrhunski rezultati.

Foto: Facebook, Sirana Gligora


Tagovi

Sirana Gligora SAD Paški sir World Cheese Awards Komina maraske Sirarsko natjecanje


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

VEDRANE POŽURI - Evo bez Agrokluba i tebe na može ni Noćnjak 2020 kojega organizatori najavljuju u s... Pročitaj cijelu bilješku »