Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene
  • 22.04.2015. 07:20

Padaju cijene prehrambenih proizvoda

Početkom mjeseca, na tržištu voća paniku su napravile i banane čija bi cijena globalna mogla porasti za do čak 400 posto, kako su izvještavali mediji.

Foto: depositphotos.com,
  • 444
  • 39
  • 0

Cijene prehrambenih proizvoda skliznule su i u ožujku. To je već jedanaesti mjesec zaredom kako cijene hrane padaju. Dok su, prema izvješću Agencije za hranu Ujedinjenih naroda FAO, cijene mesa, šećera i žitarica protekli mjesec bile u silaznoj putanji, jedinu iznimku činilo je mlijeko i mliječni proizvodi.

Njihova cijena je, pak, kako je prenio SEEbiz, porasla za 1,7% u odnosu na mjesec prije, poduprta osjetno višim cijenama mlijeka u prahu. Takvu situaciju u FAO pripisuju ograničenim izvozom iz Oceanije i Europe.

Poraslo samo mlijeko i mliječni proizvodi

Cijene su pale za oko 1,5% u odnosu na veljaču prema FAO-vom indeksu košarice osnovnih prehrambenih proizvoda koji je u ožujku iznosio prosječnih 173,8 bodova. Na godišnjoj razini, pak, cijene su u ožujku pale za 18,7%.

Dok je cijena šećera pala zbog poboljšanih prognoza uroda i slabljenja brazilskog reala prema dolaru, žitarice, posebice pšenica i kukuruz niže su za 1,1% zbog snažne izvozne konkurencije, ali i rasta zaliha. Još tijekom ožujka, TISUP je izvijestio kako velike količine zaliha svjetske pšenice uz jaku konkurenciju na izvoznim tržištima i dobri izgledi za ovosezonsku globalnu žetvu stvaraju veliki pritisak na svjetskom tržištu ove krušarice, unatoč tome što je ruski izvoz počeo usporavati.

Tropsko voće na cijeni

Kupujući na veletržnicama, prema TISUP-u, manje se novca trebalo izbrojati za rajčice, patlidžane, cvjetaču, ali i blitvu te špinat, dok su u odnosu na veljaču znatno poskupjeli krastavci, paprika babura i rog te mladi luk i endivija.

Istovremenu su stigle i prve ovogodišnje jagode, čija je cijena u usporedbi s prošlim ožujkom veća za 12,82%.

Početkom ovoga mjeseca zavladala je panika na tržištu voća zbog banana čija bi cijena globalno mogla porasti za čak do 400%, kako su prenijeli mediji. Banane koje u Hrvatsku stižu iz Ekvadora i tek nešto s Kostarike i Kolumbije, i dalje slove kao voće broj jedan kod nas, iako im potrošnja posljednjih godina pada. Njima je zaprijetila gljivica zvana Panamska bolest koja izjeda korijen biljke, a prošle godine pogodila je filipinske plantaže. No, dok veću cijenu u hrvatskim trgovinama dio pripisuje Panamskoj bolesti, neki pak smatraju kako je ona rezultat špekulacija.

Foto: depositphotos.com, @siale


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Cijene Prehrambeni proizvodi Hrana Pšenice Kukuruz Mlijeko Mliječni proizvodi Banane Voće Povrće Veletržnice Prodaja Pad Svijet


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]