Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Cijene hrane
  • 04.12.2015. 18:05

Pad cijena i proizvodnje žitarica u 2015.

Cijene hrane ponovo su pale u studenom. Blago je snižena prognoza proizvodnje žitarica, a potražnja bi trebala nešto porasti.

Foto: pixabay.com
  • 364
  • 18
  • 0

Cijene hrane ponovo su pale u studenom, nakon uzleta u prošlom mjesecu, pokazalo je u četvrtak izvješće agencije Ujedinjenih naroda za hranu FAO, koja je ujedno ponovo blago snizila prognozu ovogodišnje proizvodnje žitarica.

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u studenom 1,6% u odnosu na revidiranu vrijednost za prethodni mjesec, na prosječnih 156,7 bodova, utvrdili su u FAO-u. Na godišnjoj su razini cijene bilježile pad za 18%.

Pojeftinila biljna ulja, mlijeko, žitarice

Košarica obuhvaća žitarice, mlijeko i mliječne proizvode, meso, biljna ulja i šećer. Najviše su u studenom pojeftinila biljna ulja, za 3,1% u odnosu na listopad, a kao razlog u FAO-u izdvajaju niže cijene energije i ohrabrujuće izglede sjetve i proizvodnje soje u Južnoj i Sjevernoj Americi.

Slijede mlijeko i mliječni proizvodi, čije su cijene u studenom pale 2,9% u odnosu na prethodni mjesec, uz skroman obujam trgovine koji signalizira adekvatne zalihe u velikim uvoznicima, konstatiraju u FAO-u. Izrazitije su se smanjile i cijene žitarica, za 2,3% u odnosu na listopad, pritisnute u prvom redu obilnim urodom kukuruza u Sjedinjenim Državama, vodećem proizvođaču i izvozniku te žitarice u svijetu.

Prevelika opskrba svinjetinom

Meso je također pojeftinilo u studenom, uz pad odgovarajućeg indeksa za 1,6% u odnosu na revidiranu vrijednost za rujan, pri čemu je cijene svinjetine pritisnula prekomjerna opskrba u Europskoj uniji.

Poskupio je samo šećer, i to treći mjesec zaredom, napominju u FAO-u. Odgovarajući je indeks porastao 4,6% u odnosu na listopad, a kao razlog poskupljenja u FAO-u navode kontinuiranu zabrinutost zbog kašnjenja žetve, povezanog s prekomjernim padalinama u Brazilu.

Blago snižena prognoza proizvodnje žitarica

Odvojeno je agencija UN-a ponovo blago snizila prognozu proizvodnje žitarica u 2015., na 2.527 milijuna tona, čime bi ona bila 1,3% ispod prošlogodišnjeg rekorda. Kao glavni razlog izdvajaju nižu prognozu proizvodnje kukuruza u Kini.

Potražnja žitarica trebala bi u sezoni 2015/2016. porasti za 1% u odnosu na prethodnu sezonu, na 2.529 milijuna tona. Njezin bi rast time bio slabiji nego u proteklim godinama, dijelom zbog nižih cijena nafte koje ograničavaju industrijsku potražnju za sirovinama za proizvodnju biogoriva. To bi podrazumijevalo tek umjereno smanjenje svjetskih rezervi, koje su trenutno na visokim razinama, napominju u FAO-u.

Zalihe žitarica ispod rekordne razine

Procjene sugeriraju da će predstojeća sezona općenito biti solidna, uz zalihe žitarica do kraja sezone u 2016. tek nešto ispod rekordnih razina na njezinom početku, zaključuju. Ukazuju ipak na nepovoljan utjecaj abnormalnih vremenskih prilika povezanih s El Ninom na proizvodnju žitarica u nekoliko zemalja srednje Amerike i karipske regije, predviđajući slične posljedice i u pojedinim dijelovima Afrike, Azije i Oceanije.

Foto: pixabay.com


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

El Nino Proizvodnja žitarica Potražnja Pad cijena Biljna ulja Meso Svinjetina Padaline Proizvodnja kukuruza

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

...Znači prva fotka 😂 .. i nema dalje..😂
Laurina faca kad se purić 💩 ("tehnički problemi") tokom fotkanja 😂😂 neprocjenjivo 😂🪶🥴😺🦃
#mlado