• Cijene hrane padaju
  • 26.06.2014. 13:00

Pad cijena hrane drugi mjesec zaredom!

FAO je u svibnju zabilježio pad globalnih cijena hrane već drugi mjesec zaredom. Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda pale za pet posto

Foto: depositphotos.com
  • 229
  • 28
  • 0

Prema Agenciji Ujedinjenih naroda za hranu (FAO), u svibnju je zabilježen pad globalnih cijena hrane drugi mjesec zaredom. "Na početku svibnja pribojavali smo se nepovoljnih vremenskih prilika, posebno u SAD-u, i geopolitičkih napetosti u regiji Crnog mora, ali prema drugoj polovini mjeseca cijene pšenice počele su padati zahvaljujući poboljšanju vremena i redovnim isporukama iz Ukrajine" pojasnio je, viši ekonomist FAO-a, Aboloreza Abbassian.

FAO mjeri mjesečne promjene cijena za košaru žitarica, uljarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i šećera. Nakon desetomjesečnog rasta i dosega 213 bodova u ožujku, indeks u travnju bilježi pad koji se nastavio i u svibnju, kada je u prosjeku iznosio 207,9 bodova, što je pad od 1,2 posto u odnosu na travanj. Najveći pad zabilježen je u kategoriji mlijeka i mliječnih proizvoda čija je cijena pala za 5 posto u odnosu na travanj. FAO to tumači prilagodbom tržišta u kontekstu uvjeta poboljšanjih prognoza proizvodnje.

Pad je zabilježio i FAO-v indeks žitarica također za 1,2 posto u odnosu na travanj. Kao razlog navode se niže cijene kukuruza zbog povoljnih uvjeta uzgoja ali i obećavajućih prognoza proizvodnje u idućoj poljoprivrednoj sezoni. Na uljaricama se osjetio pad cijena od 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je kod mesa zabilježena stagnacija. No, nije sve bilo u padu. Cijene šećera u svibnju su bilježile rast od 3,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, a prema FAO-u, razlog tome su prve naznake mogućeg deficita proizvodnje u idućoj sezoni i vremenskih prilika povezanih s El Ninom.

Prema navodima portala SEEbiz.eu, Agencija je povisila prognozu ovogodišnje proizvodnje žitarica, uključujući i rižu za gotovo jedan posto u odnosu na prognozu iz svibnja, na ukupno 2.480 milijuna tona, što je 1,4 posto niže u odnosu na rekordnu 2013. godinu. Za proizvodnju pšenice prognoza je neznatno povišena, na oko 703 milijuna tona.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

FAO Aboloreza Abbassian Mjesečne promjene cijena Mlijeko i mliječni proizvodi Žitarice Meso Šećer Poljoprivredna sezona Kukuruz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kada sam neku večer na Facebooku objavila kako smo pozitivni na koronavirus i u izolaciji, javilo na... Pročitaj cijelu bilješku »