Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lanđin
  • 20.05.2019. 13:30
  • Zadarska, Pašman

Oznaka HOP i likeru od kamilice, Rozalinda Banić sad ima 12 proizvoda s vrijednom oznakom!

Liker od kamilice zadovoljio je sve kriterije za oznaku Hrvatski otočni proizvod. Ista oznaka bit će dodijeljena i za još dva nova Rozalindina proizvoda - Rakiju od smokava i Liker od javora. "Sada ih imam ukupno 12", otkriva uspješna otočna poduzetnica.

Foto: mr.sc. Marijan Tomac
  • 1.515
  • 457
  • 2

Svi znaju za čaj od kamilice, a samo Rozalinda Banić, vlasnica OPG-a Lanđin u Kraju na otoku Pašmanu od te jednogodišnje biljke iz porodice glavočika proizvodi liker. "Upravo berem cvitove“, kaže Rozalinda, koja je kamomilu, kako je ona naziva, posadila prije 10 godina u obiteljskom masliniku na predjelu Gnjiline, na južnoj, osunčanijoj strani otoka.

Očito joj godi jer od tada svake godine sama iznikne oko maslina, a berba traje od početka svibnja sve do rujna.

Lijek za želučane tegobe i antidepresiv

"Liker radim po tradicionalnoj recepturi, koju sam naučila od svoje majke Marije, ona od svoje i tako više od 100 godina, govori Rozalinda.  Otkrila nam je i recept:  "Cvitovi kamomile beru se rano ujutro dok su još rosni. Donesem ih kući,  operem i osušim, složim u staklenu teglu. Na 25 deka cvita, dolijem po pola litre domaćeg bilog vina i rakije sa 20 deka cukra, stavim na tamno misto dok se cukar ne otopi. Tada, tijekom maceracije, kamilica padne na dno tegle. Procijedim kroz gazu i kad još 10-ak dana odleži, punim u posebno dizajnirane boce. Za darove i prodaju“, pojašnjava Rozalinda. Tako proizvede 20-ak litara godišnje.

Za ovaj liker, koji je blaži od drugih, pogotovo jer Rozalinda u pripremi ne koristi samo rakiju lozu nego i bijelo vino, kažu da je zapravo žensko piće. "Dopada se svim mojim prijateljicama. Nije žestok, pa se još više osjeća miris kamilice“, govori uvijek vesela i nasmijana Rozalinda. Liker od kamilice se koristi i kao lijek za želučane tegobe i kao antidepresiv.  

A Rozalinda, kako i ne bi bila vesela kad je upravo dok smo razgovarali za Agroklub zazvonio mobitel.  

Tri nove oznake HOP

Poziv iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i potvrda da je Liker od kamilice zadovoljio sve kriterije za oznaku Hrvatski otočni proizvod. Ista oznaka bit će dodijeljena i za još dva nova Rozalindina proizvoda - Rakiju od smokava i Liker od javora. "Sada ih imam ukupno 12", otkriva uspješna otočna poduzetnica.

Sjajna Rozalinda Banić ima cijeli niz vrhunskih proizvoda, zaslužene oznake Hrvatski otočni proizvod (Foto: arhiva OPG Lanđin)

Podsjetimo, njezin OPG Lanđin u posljednjih pet, šest godina dobio je oznake HOP za čak devet proizvoda:  Liker od magunja, tradicionalni kolač Kotunjada, likeri od masline, samoniklog bilja, liker od kadulje, ljuti feferoni, palamida u ulju i koncentrat od rajčica.

"Proizvode s oznakom lakše je podati i to po većim cijenama“, kaže Rozalinda. Normalno, jer radi se o izvornim i kvalitetnim proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, inovacije i invencije. Sve zajedno čini njihovu kvalitetu mjerljivom i poželjnijom. Projekt HOP, ističu u Ministarstvu, je fokusiran na održivi razvoj otoka s ciljem smanjenja depopulacije otoka. Proizvodi koji nose oznaku HOP, pridonose i promociji identiteta hrvatskih otoka i Hrvatske kao vrhunske turističke, gastronomske i ekološke destinacije diljem svijeta, ali i na domaćem tržištu.

Sve je to lipo čuti, ali samo od proizvoda o kojima je riječ ne može se živjeti i opstati na otoku. Zato Rozalinda u sklopu svog OPG-a Lanđin, ima i obrt ribarstva, obrađuje 2 hektara svoje i unajmljene zemlje. Uz zvanje ugostitelja koje je stekla u redovnom srednjoškolskom obrazovanju, u međuvremenu je pohađala pohađala razne škole i tečajeve. Stekla ni manje ni više nego 7 diploma i to za zvanje: ribar, ovčar- sirar,  povrćar,  ljekovito bilje, maslinar i ekološki proizvođač. Sva ta zvanja upisana su joj i u radnu knjižicu.

Znanjem do novih plastenika

Pohađajući škole i tečajeve ona nije naučila samo kako ribariti, proizvesti i tržiti poljoprivredne proizvode, nego i kako doći do sredstava iz Programa ruralnog razvoja. Njezin OPG Lanđin javio se na natječaj za tip operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" za izgradnju plastenika i kupnju poljoprivrednog stroja i  motokultivatora. "Odobreno nam je 115.000 kuna. Do sada je isplaćeno 53.000 kuna, ostalo nakon stručne kontrole“, kaže Rozalinda.

Sa šest diploma živi od poljoprivrede i ribarstva

Dobivenim novcima već su podigli tri nova plastenika na ukupno 500 metara četvornih da bi povrće proizvodili tijekom cijele godine.

Uključena cijela obitelj

"Upravo smo počeli berbu tikvica i krastavaca. Uskoro će i pomidori (rajčice), a salate, selena i peršina i dosad smo imali tijekom cijele godine“, govori Rozalinda i dodaje da osim u plastenicima uzgajaju povrće i na otvorenome. Lubenice, dinje, krumpire, kapulu (crveni luk), češnjak, balancane i drugo sezonsko povrće.

Sve navodnjavaju sustavom kap na kap. U sklopu OPG Lanđin imaju i 20-ak ovaca, obnovili su i skrbe o 300 maslina koje godišnje u prosjeku daju i do 500 litara. Tu je i plantaža planike  ili magunja kako na Pašmanu zovu stablo i plod te mediteranske, samonikle voćkarice, po otoku prikuplja samoniklo ljekovito bilje.. Sve to sam ne može nitko pa ni Rozalinda. "Ma, kakvi“, kaže ona i dodaje da su u poslove na imanju uključeni svi članovi obitelji. Tri generacije. Otac Ivan (73), majka Marija (67), suprug Ivan, inače zaposlenik na trajektu Jadrolinije, kćerka Mihaela buduća magistrica poljoprivrede i sin Benjamin koji je KV električar. Ne samo da rade već ova složna obitelji i živi zajedno, otac i majka u prizemlju, a Rozalinda, suprug i djeca na katu obiteljske kuće.

Sve prodaju turistima

"Radimo i živimo zajedno, a svatko ima i svoje "specijalnosti“, otkriva Rozalinda. Uz ostalo, majka joj pomaže pri mužnji ovaca i sirenju. Otac krpa ribarske mriže i, tijekom turističke sezone, zajedno s majkom na dva štanda prodaje proizvode OPG Lanđin. Suprug i sin idu na ribe, kćerka "radi sve što triba“...

"Svi naši proizvodi su ekološki "kako ih je Bog dao“. Sve što proizvodimo i prodamo, uglavnom turistima na otoku Pašmanu, kaže Rozalinda, uvjerena na njihov obiteljski posao može ići samo naprijed. Jamstvo su tri generacije koje složno rade, usvajaju nova znanja i tako dokazuju da se može živjeti od vlastitog rada na vlastitom imanju. Na otoku. “Svi smo fala Bogu zdravi, a ako se 'ko i prehladi tu je čaj od kamilice”, duhovito poentira Rozalinda. Hoće reći da proizvodi i miks čaj i to od kamilice, majčine dušice, pa cvijet od trešnje, malo kadulje, malo stolisnika i cvijet od kupine.  Popiješ šalicu, dvije i - ode prehlada! 

Kamilica ljekovita i za tlo

Na sve ovo u svezi kamilice poznati agronom mr.sc. Marijan Tomac još je dodao svoj komentar. Osim što se kamilica koristi u prehrani i narodnoj medicini  njezino djelovanje  na tlo, kaže Tomac, odavno je poznato našim starima koji su sijali kamilicu po vrtovima jer su zapazili da biljke koje rastu u njenoj blizini bolje napreduju. Kamilica na sebe privlači lisne uši koje su hrana bubamarama, tako da je odličan repelent za drugo bilje koje raste u blizini.

Kamilica je biljka koja pročišćuje okolno tlo na metar oko sebe od svih toksičnih tvari, pa je odlično rješenje za sve one koji su u prijelaznom periodu sa konvencionalnog načina uzgoja na ekološki. "Kamilica bi trebala rasti po cijelom vrtu, a posebno ju je dobro saditi oko luka, poriluka, celera i krumpira. Mješovitom sadnjom kamilice i povrća uzgojit ćemo zdravije i ukusnije plodove“, poručuje agronom Marijan Tomac.


Tagovi

OPG Lanđin Rozalinda Banić Liker od kamilice Oznaka HOP


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."