Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU med
  • 24.04.2023. 18:00

Označavanje EU meda - stižu nova pravila

Komisija je predložila da na etiketi bude popis svih zemalja iz kojih potječe med. To nije dovoljno, smatra euparlamentarka Biljana Borzan

Foto: Depositphotos/photography33
  • 1.782
  • 105
  • 0

Oznaka porijekla "mješavina EU/ne-EU meda" često je bunila potrošače, ali i otvarala prostor za različite malverzacije. Ovakva bi praksa trebala biti ukinuta budući da je Europska komisija objavila prijedlog izmjene direktive o medu, koja uređuje prodaju te namirnice u Europi.

Kako pojašnjavaju u dokumentu, neusklađenost standarda EU-a dovela je do razlika u označivanju meda u Uniji, što može dovesti potrošače u zabludu i otežati funkcioniranje unutarnjeg tržišta. Navode kako se može dogoditi da gospodarski subjekti koji uvoze mješavine meda koje će se pakirati u državi članici u kojoj se zahtijeva navođenje pojedinačnih zemalja ne znaju točne zemlje podrijetla meda. S obzirom na blisku povezanost kvalitete meda i njegova podrijetla te cilj strategije "od polja do stola" da se potrošače osnaži kako bi mogli donijeti informirane odluke, među ostalim o podrijetlu hrane koju konzumiraju, kao i potrebu za poboljšanjem funkcioniranja unutarnjeg tržišta, primjereno je uskladiti pravila o označivanju podrijetla i ukloniti mogućnost da se na oznaci ne navede zemlja ili zemlje podrijetla ako med potječe iz više od jedne zemlje, poručuju. 

Zaštita od prevaranata i nepoštene konkurencije

"Konačno! Na korak smo do velike pobjede za potrošače i domaće pčelare, ovime ćemo ih zaštititi od prevaranata i nepoštene konkurencije", izjavila je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, koja se već neko vrijeme zalaže za izmjene EU pravila o označavanju meda.

Kaže kako nije dovoljan prijedlog Komisije da na etiketi bude popis svih zemalja iz kojih potječe med. "Borit ću se da zemlje porijekla budu navedene prema razmjeru udjela, od najvećeg do najmanjeg. Ako najveći dio meda u pakiranju bude iz npr. Hrvatske ili Kine, onda ta zemlja mora biti navedena prva. U suprotnom će opet biti prostora za muljažu", upozorila je Borzan. 

Naime, do sada je bilo moguće da proizvod koji ima 1 posto europskog i 99 posto uvoznog može biti označen kao "mješavina EU i ne-EU meda", jednako kao da su omjeri obrnuti.

Povećanje količina patvorina

Borzan naglašava da je najnovije istraživanje tržišnih inspekcija u EU pokazalo kako značajnih 43 posto uzoraka meda uzetih u europskim supermarketima u 2021. i 2022. sadržava šećerni sirup. Kaže kao se radi o velikom povećanju količine patvorina, jer je 2017. udio proizvoda koji sadržavaju taj ilegalni dodatak bio 14 posto.

Gotovo polovina uvezenog meda je lažna? U njemu sirupi od riže, pšenice i šećerne repe

Precizira da od 123 strane tvrtke koje izvoze med na tržište EU, proizvodi njih 70 su sadržavali šećerni sirup. Najviše tih uvoznika, njih 20, je iz Kine, dok su ostali iz Ukrajine, Argentine, Brazila, Meksika i Turske.

"Došlo je do toga da je šansa kako ćete biti prevareni pri kupnji meda u trgovini skoro 50:50, što je nedopustivo! Osim novih pravila za označavanje porijekla, mora se postrožiti i inspekcijski nadzor, jer prevaranti koriste sve sofisticiranije metode patvorenja meda", rezolutna je Borzan dodajući da inspekcije trebaju biti opremljene da detektiraju ultrafiltrirani "med", u kojem praktički nema peludi, te proizvode tretirane na visokim temperaturama iznad 40 stupnjeva, odnosno med koji se ubrzano proizvodi umjetnim isparavanjem.  

Prijedlog izmjena direktive o medu sada ide na doradu i usvajanje u Europski parlament, gdje će eurozastupnici imati priliku mijenjati i jačati tekst putem amandmana. Imajući na umu sve korake potrebne da novi propisi stupe na snagu, očekuje se kako će proces usvajanja biti gotovo do kraja ove godine.


Tagovi

Oznaka porijekla Med Porijeklo meda Patvorina Krivotvoreni med Biljana Borzan Nepoštena konkurencija Mješavina meda EU med


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.