Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 28.12.2019. 13:30

Označavanje domaćih proizvoda odsad u nadležnosti HAPIH-a

Uz postojeće Mlijeko, meso i jaja hrvatskih farmi, Med hrvatskih pčelinjaka te Brašno i kruh hrvatskih polja, u planu je i proširenje sustava označavanja na kategorije proizvoda: voće, povrće i ulje.

Foto: Vedran Stapić
  • 534
  • 42
  • 0

Sustav neobaveznog označavanja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i zaštićeni znakovi: Mlijeko, meso i jaja hrvatskih farmi, Med hrvatskih pčelinjaka te Brašno i kruh hrvatskih polja, odlukom Upravnog vijeća Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, uz prethodnu suglasnost Ministarstva poljoprivrede, ulaze u nadležnost HAPIH-a, objavila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu na svojim stranicama. 

"Svrha neobaveznog sustava označavanja je informiranje potrošača o podrijetlu proizvoda s ciljem zaštite i jačanja domaće poljoprivredne proizvodnje, a dodijeljenim znakom HAPIH jamči podrijetlo domaćih proizvoda kroz praćenje sljedivosti", objašnjavaju. 

Kako dodaju, rad na sustavu odvijat će se u sklopu djelokruga rada HAPIH-ovih ustrojstvenih jedinica: Centra za sigurnost hrane i Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda.

U planu je i proširenje sustava označavanja na kategorije proizvoda: voće, povrće i ulje, a pružanjem jasnog putokaza hrvatskim potrošačima, cilj ovog sustava je jačanje tržišne pozicije i sigurniji plasman proizvoda hrvatskim primarnim poljoprivrednim proizvođačima i hrvatskoj prehrambenoj industriji.


Tagovi

HAPIH Označavanje proizvoda Mlijeko s hrvatskih farmi Med hrvatskih pčelinjaka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner