Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija Vajda
  • 24.05.2019. 16:00
  • Međimurska, Čakovec

Otvoren pogon za preradu mesa MI Vajda, dnevni kapacitet 50.000 kg gotovog proizvoda

Mesna industrija Vajda odličan je primjer kako se unutar jedne tvrtke može zaokružiti cijeli poslovni proces od tova junadi i svinja do prodaje mesa u vlastitim maloprodajnim objektima, pohvalio ih je ministar Tolušić.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede/poljoprivreda.gov.hr
  • 846
  • 64
  • 0

Nakon što je jučer obišao pogon nukleus farme tvrtke Žito u okolici Osijeka, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas je otvorio pogon za preradu mesa Mesne industrije Vajda u Čakovcu.

Rekonstruirani pogon za preradu mesa Mesne industrije Vajda sufinanciran je s 22,67 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja, a projektom je obuhvaćena rekonstrukcija i dogradnja objekta za preradu mesa, izgradnja novih rashladnih kapaciteta i prateće strojarnice, nabava nove opreme visokog stupnja automatizacije, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Zaokružen poslovni proces, od tova junadi i svinja do prodaje mesa

Nadalje, realizacijom ulaganja kapacitet proizvodnog pogona povećat će se sa 30.000 kg gotovog proizvoda dnevno na 50.000 kg gotovog proizvoda što je povećanje od 66 posto. Uz proizvodnju i preradu mesa, imaju i kooperaciju s oko 80 domaćih uzgajivača svinja, većinom u Slavoniji i Međimurju. U dvije godine broj svinja uzgojenih na farmama Vajdinih kooperanata porastao je s 40.000 na 150.000, a plan je do kraja 2019. godine tu brojku povećati na 200.000.

"Mesna industrija Vajda odličan je primjer kako se unutar jedne tvrtke može zaokružiti cijeli poslovni proces od tova junadi i svinja do prodaje mesa u vlastitim maloprodajnim objektima. Nastavak stoljetne tradicije dijelom je omogućen i europskim sredstvima kojima ste uspjeli izgraditi nove objekte za preradu mesa čime će se povećati postojeći proizvodni i skladišni kapaciteti.

Novi pogoni znače novo zapošljavanje, a svako novo radno mjesto znači ulaganje u bolju budućnost. Poljoprivrednici i poduzetnici iz ovog kraja sklopili su u posljednje dvije godine čak 8.427 ugovora za projekte koji su ostvarili sufinanciranje iz europskih poljoprivrednih fondova u vrijednosti od gotovo 400 milijuna kuna. Smanjivanjem administrativnih barijera, skraćivanjem rokova i pojednostavljenim procedurama postigli rekordno korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja", rekao je Tolušić. 

Školski primjer primjene EU fondova 

Kako je dodao, Ministarstvo raspisuje i obrađuje po 30 natječaja godišnje, a do sada su samo iz mjere 4 ugovorili više od 1.500 projekata koje sufinanciraju s više od 3,5 milijardi kuna.

"I ovo je jedan takav projekt koji je školski primjer primjene EU fondova. Znamo da ulaganja bez povoljne poslovne klime i administracije koja odgovara na potrebe realnog sektora nisu dovoljne za bolju budućnost. Zato se mi u Ministarstvu i Vladi trudimo upravo u tom segmentu. Želimo osigurati jednostavne i provedive propise koji administrativno rasterećuju poduzetnike i poljoprivrednike. Stvaramo poštene i ravnopravne uvjete za sve dionike poslovnih procesa s ciljem zaštite onih najugroženijih, a to su primarni proizvođači i potrošači.

Povezujemo lokalne proizvođače i velike sustave kroz kratke lance opskrbe u sustavu javne nabave jer želimo da se u našim bolnicama, vrtićima, školama, domovima za starije i nemoćne i sličnim ustanovama na tanjurima nalazi domaće meso, riba, mlijeko, med, kruh, voće i povrće", zaključio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Jedna od najvećih i najrespektabilnijih obiteljskih mesnih industrija

Kako su naglasili iz tvrtke, Mesnu industriju Vajda d.d. odlikuje stoljetno iskustvo u proizvodnji mesa i mesnih prerađevina. Tvrtka djeluje u sustavu Grupe Pivac, zajedno s Mesnom industrijom Braća Pivac i PPK karlovačkom mesnom industrijom. Uz proizvodnju i preradu mesa, djelatnost obuhvaća kooperaciju sa oko 80 domaćih uzgajivača svinja, većinom u Slavoniji i Međimurju, čiji je trenutni kapacitet oko 150.000 tovljenika godišnje, kao i vlastiti uzgoj na dvjema farmama junadi godišnjeg kapaciteta 6.000 grla. S više od 2.000 zaposlenika, 270 vlastitih maloprodajnih objekata diljem Hrvatske, suradnjom sa svim većim trgovačkim lancima na hrvatskom tržištu te plasmanom proizvoda na tržište EU, jedna su od najvećih i najrespektabilnijih obiteljskih mesnih industrija u ovom dijelu Europe.

"50 milijuna kuna vrijedan investicijski projekt tehnološke modernizacije u MI Vajda d.d. obuhvatio je dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnog pogona, nabavku strojeva i opreme za proizvodnju, proširenje skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizaciju rashladnog sustava. Zahvaljujući ovom projektu, Vajda se danas može pohvaliti jednom od najsuvremenijih klaonica ne samo u Hrvatskoj, nego i široj regiji.

Naime, Vajda d.d. zadužena je za primarnu proizvodnju i obradu sirovine na razini čitave Grupe Pivac, a cilj investicije bio je dodatno ojačavanje liderske pozicije u sektoru proizvodnje svježeg svinjskog i junećeg mesa u Hrvatskoj te daljnje jačanje suradnje s domaćim OPG-ovima. Projekt je ostvario bespovratnu potporu u iznosu od 22,67 milijuna kuna kroz mjeru M4 "Ulaganja u fizičku imovinu" Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020, čiji se kompletni završetak očekuje ove godine", ponosni su iz Vajde d.d.


Tagovi

Mesna industrija Vajda Novi pogon Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.