Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 15.04.2017. 13:30

Oprezno s jajima ovog Uskrsa

Smjernice za očuvanje sigurnosti hrane tijekom blagdana!

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • 2.540
  • 180
  • 0

Jaja - kuhana, ispuhana, obojena umjetnim bojama ili pak ukrašena na tradicionalan način - neizostavan su simbol Uskrsa.

Kako biste izbjegli pojavu bolesti porijeklom iz hrane, važno je znati kako pravilno postupati prilikom pripreme blagdanskih delicija, a posebno prilikom ukrašavanja i konzumacije jaja.

Za početak, koristite jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora.

Kuhanje jaja

Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Takva jaja ne bi trebala biti skuhana puno ranije budući da su lakše kvarljiva u odnosu na svježa jaja. Prilikom pripreme tvrdo kuhanih jaja, ona bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm preko ruba jaja. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, sa zlatno-žutim žumanjkom bez zelenih rubova, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim maknuti s izvora topline i ostaviti u vodi još 12-18 minuta, ovisno o veličini jaja.

Bojanje jaja

Nakon toga, jaja treba ohladiti hladnom vodom te pohraniti u hladnjak do ukrašavanja. Jaja se mogu bojati prirodnim ili umjetnim bojama. Prilikom kupovine umjetnih boja za jaja, pripazite da su označene kao prehrambene boje. Osim toga, jaja možete obojati i na sasvim prirodan način - koristeći ljusku luka, špinat ili ciklu.

Ispuhivanje jaja

Ukoliko više volite ukrašavati ispuhana jaja, treba pripaziti da su ona svježa, čista i bez pukotina na ljusci. Jaja je najbolje očistiti mlakom vodom u koju je dodana mala količina deterdženta za čišćenje posuđa. Sirova jaja potencijalan su izvor salmonele koja u organizam može biti unesena doticajem usta s ljuskom prilikom ispuhivanja jaja, budući da se bakterije mogu naći i na ljusci, čak češće nego unutar samog jajeta.

Kako biste spriječili potencijalnu zarazu, sav pribor i sve površine korištene prilikom ispuhivanja trebaju biti dobro očišćeni nakon upotrebe. Ispuhana jaja prije ukrašavanja trebaju biti također dobro oprana mlakom vodom, iznutra i izvana, kako bi se uklonili svi ostaci sirovog jajeta. Kada ste završili s ukrašavanjem ispuhanih jaja, ruke treba temeljito oprati toplom vodom i sapunom.

Kako su djeca posebno podložna riziku od nastanka salmoneloze, ona ne bi trebala, ako je ikako moguće, imati bilo kakav kontakt sa sirovim jajima. Posebno ne bi trebala ispuhivati jaja. Sigurna alternativa su tvrdo kuhana jaja ili jaja izrađena od materijala kao što su drvo, stiropor ili plastika.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL


Izvori

Hrvatska agencija za hranu HAH


Tagovi

Uskrs Jaja Hrana


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."