Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oatly
  • 09.08.2020. 18:00

Oprah i Jay-Z uložili u alternativno, zobeno mlijeko

Dobivena sredstva, švedska će tvrtka Oatly koja u proizvodnji koristi isključivo zob s ekoloških farmi iz regije, uložiti u najnovije pogone za proizvodnju u Europi, Aziji i Americi.

Foto: Facebook/ Oatly
  • 186
  • 24
  • 0

Švedski proizvođač alternativnih mlijeka Oatly primio je donaciju u vrijednosti od 200 milijuna dolara za daljnje proširenje proizvodnje i bolje ulaganje u marketing.

Najveći dio novca dala je američka multinacionalna tvrtka za upravljanje alternativnim investicijama, Blackstone Group, a uplatu većeg iznosa nizozemska banka Rabobank Corporate Investments te njujorška Orkila Capital. Krugu donatora pridružile su se i brojne poznate osobe kao što je Oprah Winfrey, reper Jay-Z, glumica Natalie Portman te bivši direktor Starbucks-a, Howard Schultz u čijim je krugovima ova vrsta mlijeka jako popularizirana, navodi AFN.

"Velike svjetske kompanije igraju ključnu ulogu u stvaranju održivih promjena. Vjerujem kako će svaki kapital pozelenjeti ako se koristi na pravi način i s opravdanim razlozima. Razumijem da nekada zvuči naivno kako Oatly može promjeniti svijet i način prehrane, ali ja vjerujem u to kao i brojni potrošači koji kupuju ove proizvode“, rekao je izvršni direktor tvrtke, Toni Petersson.

Isključivo ekološkog karaktera 

Inače, ovo je prva kompanija na svijetu koja je proizvela napitak od zobi, postupkom koji su sami otkrili i patentirali.

On je postao popularan devedesetih kao odgovor na sve učestaliju pojavu netolerantnosti na laktozu, no danas je omiljen među ljudima koji biraju zdrave stilove življenja, a posebice među mlađom populacijom te veganima. 

Kemijski div ulaže u novu tehnologiju za smanjenje pesticida

Pri odabiru sirovina Šveđani su vrlo rigorozni te koriste isključivo zob s ekoloških farmi iz regije. Sjeverni dijelovi Švedske, s hladnim zimama i ljetima s velikim brojem sunčanih sati zbog tzv. polarnog sunca, idealni su za uzgoj ove žitarice, visoke kvalitete, iznimne hranjive vrijednosti i posebne bijele boje. 

Proizvodi dostupni u 20 zemalja

Trenutno je u kompaniji zaposleno 550 djelatnika diljem Europe, Azije i Amerike, a proizvodi su dostupni u preko 50.000 lokacija u 20 zemalja. Na našem tržištu mogu se naći u trgovinama kao što su bio&bio, priroda&društvo, Tvornici zdrave hrane i u ostalim biomarketima.

Biovega je prvi partner, kupac organskog Oatlyja u Europi te ovaj zobeni napitak u Hrvatskoj distribuira već 20 godina. Bengt Anker, suosnivač tvrtke, istaknuo je kako upravo Jadranki Boban Pejić, direktorici Biovege, duguje inicijativu za razvoj njihova mlijeka od zobi jer je prva sugerirala kako se ovi proizvodi mogu koristiti u kuhanju. "Naše dvije tvrtke zajedno su rasle i uvijek inspiriramo jedni druge”, izjavio je Anker.

Novac od donacije uložit će u najnovije pogone za proizvodnju na sva tri kontinenta, ali će i zaposliti ljude koji će raditi na inovativnijim proizvodima.

Poznati sve više ulažu u bio hranu

Čini se kako je ulaganje u zdravu, ekološku hranu postalo sve aktualnije, pogotovo među poznatim osoba, a Winfrey i Jay-Z posebno su se okrenuli interesu za prehrambene startupove.

Idris Elba pomaže poljoprivredi: Hrane će nestati ako se farmerima zabrani rad

U svibnju je TV voditeljica i producentica sudjelovala u prikupljanju 250 milijuna dolara za američki startup Apeel Sciences u kojega je također uložila i pjevačica Katy Perry

Podržala je i wellness američku marku restorana True Food Kitchen u 2018. godini kojima je donirala 43,5 milijuna dolara. Jay-Z je uložio u nekoliko startupova, a pokrenuo je i dvije svoje vlastite tvrtke Roc Nation i VC arm.


Tagovi

Oatly Oprah Winfrey Jay-Z Donacija Zdrava hrana Ekološko Startup Zobeno mlijeko


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.