Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 06.03.2016. 15:00

Oporavak cijena poljoprivrednih proizvoda

Agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO izvijestila je da je pad cijena hrane zaustavljen u veljači.

Foto: pixabay.com
  • 1.072
  • 170
  • 0

Agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO izvijestila je da je pad cijena hrane zaustavljen u veljači. Naime, značajno poskupljenje palminog ulja neutraliziralo je na neki način pad cijena šećera i proizvoda mliječne industrije.

Najznačajnija promjena u odnosu na trend stagnacije cijena bilježio je indeks cijena biljnih ulja, koji je u odnosu na siječanj skočio za 8%. Ostale su namirnice u košarici više nego apsorbirale to poskupljenje, ističu u agenciji UN-a za hranu, izdvajajući pad cijena šećera za 6,2% u odnosu na siječanj zbog obilnih globalnih zaliha i boljih uvjeta uzgoja u Brazilu, vodećem proizvođaču i izvozniku te namirnice.

Cijene mlijeka i šećera vrtoglavo padaju

Pale su i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 2,1% na mjesečnoj razini, pritisnute ponajprije slabim kineskim uvozom. Cijene žitarica ostale su gotovo nepromijenjene u odnosu na siječanj dok su na godišnjoj razini smanjene 13,7%. Najviše su u toj kategoriji na mjesečnoj razini pale cijene pšenice, za 1,5%, zbog slabog trgovanja i očekivanja kontinuirano velike izvozne ponude.

Nasuprot tome, cijene riže blago su ojačale, navode u FAO-u. Indeks koji iskazuje cijene mesa neznatno je pak porastao u odnosu na revidiranu vrijednost za siječanj, zbog viših cijena govedine i svinjetine, pokazuju podaci agencije UN-a.

Pad proizvodnje pšenice u 2016.

Trend smanjenja proizvodnje pšenice se nastavlja i u 2016. FAO je procijenio da bi ovogodišnja proizvodnja pšenice zbog nedostatka padalina mogla biti oko 723 milijuna tona, što je manje za 1,4% u odnosu na 2015. godinu. Manje zasijanih površina u Ruskoj Federaciji i Ukrajini razlog je ovakvim prognozama.

Foto: pixabay.com


Tagovi

FAO Cijene hrane Košarica proizvoda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."