Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište kave
  • 23.12.2015. 12:30

Ono što je bio Nestle, bit će JAB Holding?

Njemački JAB Holding, odlučio je kupiti američki Keuring Green Mountan i tako prestići Nestle.

Foto: nestle.com
  • 255
  • 18
  • 0

Njemačka tvrtka JAB Holding ponudila je 13,9 milijardi dolara za kupnju Keurig Green Mountaina, tvrtke koja proizvodi kućne aparate za kavu, a sjedište joj je u američkoj saveznoj državi Vermont.

JAB je do sada u tržište kave i sličnih napitaka uložio čak 30 milijardi dolara s ciljem da prestigne Nestlé. U svom vlasništvu ima proizvođače instant kave i lance kafeterija u raznim dijelovima svijeta. Primjerice, samo za kupnju američkog Peet's Coffee lanca, prije tri godine, JAB je izdvojio milijardu dolara.

Otprilike u isto vrijeme započeli su ozbiljno natjecanje sa švicarskim Nestléom. U međuvremenu je uslijedilo je još uspješnih akvizicija, no JAB-u je za pobjedu nad Nesteom nedostajao Keurig. Nestle se jako trudio zadržati svoje mjesto na tronu, što potkrepljuje i podatak kako su kao zaštitno lice svog Nespressa, angažirali glumca Georgea Clooneya, što im je pomoglo, smatraju u tvrtki, da prodaju čak 20 milijuna aparata za kavu. Keurigov je, pak, najveći pojedinačni dioničar Coca-Cola, no kako navodi forbes.com, početku bitke za svrgavanje Nestlea, nije se priključila JAB-u, već je svoj 17,4 postotni udio prodala za 2,4 milijarde dolara.

Poslovno carstvo oporučno naslijedilo 11- ero posvojene djece

Iza JAB Holdinga stoji austrijska obitelj Reimann. Bivši vlasnik Albert Raimann imao je devetero posvojene djece kojima je 1984. godine, oporučno ostavio po 11,1% udjela u kompaniji. Četvero nasljednika otkupilo je udjele od preostale braće i sestara, nakon čega je svaki pojedinačni udio procijenjen na 19 milijardi dolara. Sadašnji vlasnici JAB-a su, kažu u poslovnim krugovima, samozatajni ljudi, koji su upravljanje kompanijom prepustili trima direktorima Peteru Harfu, Bartu Bechtu i Olivieru Goudetu. Tvrtka ima urede u Europi i Americi, konkretnije Luxembourgu, Londonu, Mannheimu i Washingtonu. Kod nas puno poznatiji Nestle tako, izgleda, već polako gleda JAB Holdingu u leđa.

Foto: nestle.com


Tagovi

JAB Holding Keurig Green Mountain Kava Nestle Coca-Cola Albert Raimann Peter Harf Bart Becht Olivier Goudet


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]