Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porijeklo mesa
  • 24.12.2013. 07:55

Odakle dolazi "hrvatsko" meso?

Potrošači žele znati odakle potječe meso deklarirano kao izvorni hrvatski proizvod?

Foto: Anonimni čitatelj Agrokluba
  • 1.574
  • 165
  • 0

S obzirom na afere koje često tresu prehrambenu industriju, potrošači se sve više zanimaju za porijeklo proizvoda koje koriste. Stoga je praćenje porijekla prehrambenog proizvoda od farme do stola sve važnija stavka u zadovoljavanju zahtjeva kupaca.

Njemački žig na hrvatskom mesu

Potaknuti nedavnim upitima hrvatskih potrošača koji su slikama potkrijepili svoje sumnje kako meso koje su naručili nije hrvatsko, a tako se deklarira, usudili smo se zapitati - odakle dolazi hrvatsko meso? Čudni ispisi na svinjskim butovima, zamrljani strani pečat, a preko njega oznaka HR. Samo su to neki od primjera kako se javnost, a posebno potrošači, obmanjuju lažnim informacijama koje skupo plaćaju. Zahtjevi potrošača glede kvalitete i sigurnosti hrane koju kupuju vjerojatno nikad nije bila viša. Potrošači žele znati što više o hrani koju koriste, kako zbog zdravstvene sigurnosti tako i zbog mogućnosti izbora.

Nejasan pečat preko kojeg je otisnut HR znak

Kako bi, nakon raznih afera vezanih uz kravlje ludilo i meso iz Kine staro 10 godina, povratili povjerenje potrošača, važan dio aktualne agrarne politike Europske unije, ali i Hrvatske postao je sljedivost hrane. Tako su svi sudionici proizvodnje, prerade i prometa hrane postali obvezni primjenjivati donesene zakonske odredbe za sljedivost hrane. U Hrvatskoj su interesi potrošača zaštićeni prvenstveno Zakonom o hrani, a javna je i lista odobrenih objekata koji mogu isporučivati meso domaćih kopitara i papkara, Uprave veterinarstva, kao i Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog porijekla. Sljedivost hrane zapravo predstavlja sustav organiziranog praćenja i nadzora porijekla prehrambenog proizvoda od samog početka njegove proizvodnje preko prerade, skladištenja, prijevoza, prodaje pa sve do krajnjeg potrošača.

Čudan pečat na svinjskom mesu

Na primjeru mesa, sljedivost konkretno podrazumijeva označavanje životinje nakon njenog rođenja te njeno praćenje u svim fazama uzgoja, tova, klanja i proizvodnje krajnjeg prehrambenog proizvoda. Kako bi kao potrošači bili sigurni da kupujete zdravstveno ispravnu hranu, meso i proizvode od mesa koji udovoljavaju zakonskim zahtjevima te su prošli kontrole i prikladni su za prehranu ljudi, oni dobivaju oznaku zdravstvene ispravnosti u slučaju crvenog mesa, odnosno identifikacijsku oznaku u slučaju mesa peradi. Te su oznake kruna rada niza stočara i uzgajivača, veterinara, prehrambene industrije i nadležnih institucija i svojevrsna su biografija proizvoda. Ukoliko imate sumnje u porijeklo mesa, možete se javiti Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane na sljedeći mail: veterinarstvo@mps.hr ili na broj (01) 6443 540.

Foto: Anonimni čitatelj Agrokluba


Tagovi

Sljedivost hrane Zdravstvena ispravnost Identifikacijska oznaka Upisnik odobrenih objekata Meso Nadzor Veterinarska uprava Pečat HR znak


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."