Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Marijana Ivoš
  • 16.07.2017. 10:30

Od sadnje buče do vlastite uljare!

Krenuli su u sadnju buče, potom u preradu koštica, a danas imaju i svoju uljaru!

  • 3.066
  • 404
  • 0

Marijana Ivoš iz Virovitice uzgajivačica je buče koja se istaknula hladnim, mješovitim pa i toplim prešanim bučinim uljem koje se termički obrađuje pri temperaturi od 100 - 120 stupnjeva zbog može stajati i do godinu dana. No ona ga proizvodi svaki tjedan kako bi u ruke kupaca došlo u što svježijem izdanju. Zahvaljujući tome, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Luka Ivoš danas ima dobru reputaciju i pregršt stalnih kupaca koje smatraju krunom desetogodišnjeg poslovanja.

"U poljoprivredu smo zakoračili sa sadnjom buče kako bi došli do finalnog proizvoda poželjnog brojnim potrošačima. Krenuli smo u sadnju, potom u preradu koštica te na koncu došli do uspješnog plasmana ulja. S obzirom na to da smo u tome uspjeli, proširili smo se na 20 hektara pod bučom i napravili uljaru. Sretni smo što nemamo potrebu za navodnjavanjem koje ne koristimo, kao ni gnojidbu, dok kada govorimo o zaštitnim sredstvima to nije slučaj jer su ista nužna protiv bolesti koje se učestalo javljaju, a ovise o klimatskim uvjetima", priča.

Prerada bučinih koštca

Iz rečenih nas je razloga, zaintrigirala potrebita količina koštica za jednu litru ulja, pri čemu smo doznali da jedna litra miješanog salatnog ulja (koje obuhvaća 60% buče i 40% suncokreta) broji tri kilograma koštica, čistog hladnog prešanog 10-11 kg koštica, a toplog 4-4,5 kg. Uzmemo li to u obzir, dolazimo i do oscilacije cijena gdje je hladno najskuplje i teži 300 kuna po litri, a salatno najpovoljnije.

"Govorimo li o preradi koštica u ulje, bitno je naglasiti da se ponajprije koštice dovoze iz polja kući, potom stavljaju u stroj za pranje odakle idu u sušare. Kad se iste osuše, vjetre se i skladište u vreće, te na koncu kreću u preradu pri čemu se melju u mlinu, stavljaju u kotao u svrhu miješanja na 120 stupnjeva te se, kao takve, prže do određenog vremena. Nakon toga, iste se sipaju u prešu gdje se tiskaju zbog čega i nastaje ulje", dodaje Marijana koja je svježim uljem stekla brojne stalne kupce zbog čega danas nema problema s prodajom i zalihama, no koja bi, kao i brojni drugi, bez iako neredovitih poticaja, vjerojatno teško opstala.

Dodaje da su u narodnoj medicini odavno poznati pozitivni učinci bučinog ulja, poglavito ako govorimo o tretmanu crijevnih parazita, problemima s prostatom i mokraćnim mjehurom.


Tagovi

Marijana Ivoš Selo na izdisaju Urbana poljoprivreda Bučino ulje Prerada Proizvodnja


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?