Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća
  • 19.08.2017. 15:00

Ocat od jabuka napravite sami

Proces fermentacije jabuka traje oko 10 dana, a ocat što duže "odleži", imat će bolji okus i miris.

Foto: PixelsAway / Bigstock
  • 9.223
  • 120
  • 0

Ako imate višak jabuka, sa kojima ne znate što ćete, nemojtedopustiti da propadnu. Iskoristite ih za jabučni ocat!

Izdvojite semenke iz čistih, opranih jabuka. Voće je potrebno da bude usitnjeno, pa to možete da učinite u blenderu ili na mašini za meso. Izgnječite jabuke rukama da puste svoj sok, pa takve jabuke stavite u staklenu teglu ili neku veću činiju.

Prelijte jabuke slatkom vodom

Prvo topite šećer u vodi, kojom ćete preliti jabuke. Na pet kilograma mljevenih jabuka potrebno je oko 200 g šećera i najmanje dvije litre vode. Ako su jabuke kisele, možete staviti i 500 g šećera na 5 kg. Jabuke bi trebale plivati u svom soku ili u vodi.

Nemojte posudu napuniti do vrha, kako vam sadržaj ne bi iskipio iz posude. Ostavite bar četvrtinu posude praznu. Prekrijte krpom ili gazom, ali nemojte potpuno zatvoriti posudu.

Fermentacija traje oko 10 dana

Posudu je potrebno staviti na toplo mjesto, a fermentacija traje oko 10 dana. Kada krene vrenje, jabuke će se podići na površinu. Proces je završen kada jabuke padnu na dno posude. Procjedite ocat u veću posudu i držite na tamnom i hladnom mjestu. Možete ga koristiti odmah, ali ukoliko ga ostavite da odstoji, imat će bolji okus i miris.

Dakle, slijedi period "odležavanja". Na svakih deset dana ocat cijedite kroz gazu. Što više - to će ocat biti bistriji. Ukoliko se na vrhu formira "gljiva", to je normalno, ali je bacite.

Foto: PixelsAway / Bigstock


Izvori

Novosti.rs


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]