• Pravilnik
  • 04.06.2020. 13:30

Nova pravila o informiranju potrošača o nepretpakiranoj (nezapakiranoj) hrani

Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani, a s ciljem bolje zaštite i informiranosti potrošača.

Foto: Jumpstory
  • 88
  • 12
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani, a s ciljem bolje zaštite i informiranosti potrošača, objavili su na svojoj stranici. 

Tako će potrošači u rashladnim vitrinama u mesnicama moći pročitati podatak o zemlji podrijetla za svinjsko, ovčje, kozje i meso peradi odnosno informaciju u kojoj je zemlji životinja uzgojena i zaklana, a što je do sada bila obveza samo za goveđe meso.

"Pravila prakse poštenog informiranja sada su jasno propisana i za nezapakiranu hranu tako da informacije moraju biti točne, jasne i lako razumljive potrošaču i ne smiju biti obmanjujuće glede karakteristika hrane, podrijetla, prirode, načina proizvodnje itd. Tako se hrani ne smiju pripisivati učinci ili svojstva koja ta hrana nema poput primjerice da taj proizvod liječi. Neće se smjeti ni ukazivati na posebne karakteristike neke hrane kada u stvarnosti sva slična hrana posjeduje te karakteristike“, pojašnjavaju. 

Također, dodatno je propisana obveza da u slučaju hrane koja se na zahtjev potrošača pakira na prodajnom mjestu i hrane koja je pretpakirana za izravnu prodaju, najmanje  informacije o tvarima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije, upotrijebiti do datum i nazivu hrane, gdje je primjenjivo, moraju biti dostupne potrošaču i u trenutku isporuke, a ne samo na prodajnom mjestu.

Sve informacije o izmjenama Pravilnika možete pronaći ovdje

U skladu s navedenim izmjenama Pravilnika revidiran je i postojeći Vodič za informiranje potrošača o nepretpakiranoj hrani, a kojeg možete pročitati ovdje. Vodič je izrađen u svrhu boljeg razumijevanja i pravilne te ujednačene primjene odredbi Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani u praksi, a namijenjen je subjektima u poslovanju s hranom koji krajnjem potrošaču nude ili prodaju ne pretpakiranu hranu kao i osobama ovlaštenim za provedbu službenih kontrola.

Obvezna primjena odredbi Pravilnika je od 6. lipnja 2020. godine, osim odredbe o obveznom označavanju zemlje podrijetla ili mjesta podrijetla svježeg, rashlađenog i smrznutog svinjskog, ovčjeg i kozjeg mesa te mesa peradi i odredbe da hrana koja se pakira na prodajnom mjestu i hrana koja je pretpakirana za izravnu prodaju, mora biti označena i u trenutku isporuke s najmanje informacijama o tvarima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije, "upotrijebiti do“ datumom i nazivom hrane.

Za njih je predviđeno prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2021. godine kako bi subjekti u poslovanju s hranom, odgovorni za informacije o nepretpakiranoj hrani, uskladili svoje poslovanje s novim zahtjevima, zaključuju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Pravilnik Nepretpakirana hrana Ministarstvo poljoprivrede Zemlja podrijetla Meso


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nama cvjetaju ruže. Vama? #agroklub #ruža #kraljica #imasemožese