Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 19.03.2022. 07:30

Njemački liječnici traže nulti PDV za povrće i voće

Zdrava prehrana ne bi trebala biti pitanje novca, upozoravaju stručnjaci koje su na reagiranje potaknula nova poskupljenja u Njemačkoj

Foto: Maja Celing Celić
  • 642
  • 139
  • 0

Cijene hrane rastu, a posebno je izraženo poskupljenje svježeg povrća. Liječnici upozoravaju da su najviše pogođeni ljudi s niskim primanjima, a izuzetak nije ni Njemačka. U ovoj zemlji su one u veljače porasle za 5,3 posto i 5,0 posto mjesec ranije, pokazali su podaci tamošnjeg zavoda za statistiku.

Medicinska i znanstvena njemačka alijansa za nezarazne bolesti (DANK) stoga je pozvala na potpuno ukidanje PDV-a na svježe voće, povrće i mahunarke, prenosi Topagrar. Alijansa obuhvaća 21 medicinsko-znanstveno specijalističko društvo i istraživačku instituciju i svi su naveli da su neophodne protumjere.

Očekuje se daljnji rast cijena

Ekonomski istraživački institut očekuje rast za sedam posto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu.

"Cijene se kontinuirano kreću na više. Zdrava prehrana ne bi trebala biti pitanje novca, a Savezna vlada mora iskoristiti novi pravni prostor i jednom zauvijek ukinuti PDV na povrće i voće", zahtijeva Barbara Bitzer, glasnogovornica DANK-a i generalna direktorica DDG-a. Navela je da platiti trebaju proizvođači napitaka zaslađenih šećerom jer su ova pića glavni uzročnik gojaznosti i dijabetesa. Također ih je potrebno potaknuti da smanje sadržaj šećera.

Zdrava prehrana ne bi trebala biti pitanje novca (Foto: Depositphoto/william87)

Zakon EU predviđa minimalnu stopu od 5,0 posto PDV-a za hranu. Ministri financija zemalja članica EU su se u prosincu dogovorili da će biti moguće uvesti stope PDV-a od nula posto za hranu i druga osnovna dobra. Europska komisija je predložila reformu još 2018. godine, a Vijeće ministara EU je u prosincu objavilo da će direktiva biti formalno usvojena čim Parlament da svoje mišljenje. Na većinu namirnica u Njemačkoj se trenutno primjenjuje porezna stopa od sedam posto.

Dvije ključne mjere

Za promoviranje zdrave prehrane neophodna je kombinacija različitih mjera. Pod tim se podrazumjeva ograničenje oglašavanja nezdravih namirnica, minimalne standarde za onu koja se poslužuje u dnevnim boravcima i školama, nutritivno označavanje koje laici mogu razumjeti i poreze na hranu na osnovu zdravstvene vrijednosti proizvoda.

Kako navode iz alijanse, primjeri iz drugih zemalja pokazuju da ovi paketi mjera funkcioniraju. Vodeće političke stranke u Njemačkoj, SPD, Zeleni i FDP, su se složili da treba ograničiti reklamiranje hrane s visokim sadržajem šećera, masti i soli koja je namijenjena djeci i usvojiti strategiju prehrane do 2023. godine. Još nije najavljeno ukidanje PDV-a za povrće i voće i namet za proizvođače pića sa porezom na šećer, ali se navodi da su obje mjere ključne. 


Tagovi

Hrana Poskupljenje Cijene povrća PDV Nulti PDV Njemački liječnici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.