Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koronavirusna kriza
  • 16.06.2020. 18:00

Niži PDV na alkoholna pića bi spasio pivare, vinare i ugostitelje?

Snižavanje stope PDV-a na alkoholna pića u cijeloj Europi pomoglo bi naporima ugostiteljskog sektora da vrati posao u normalu i oporavi se od ekonomskog utjecaja koronavirusa, tvrdi Pierre-Olivier Bergeron, generalni tajnik Udruge europskih pivara.

Foto: Depositphotos/joshuarainey
  • 272
  • 21
  • 0

Europski ugostiteljski sektor, koji se uglavnom sastoji od malih i srednjih poduzetnika, teško je pogođen zabranama čiji je cilj sprječavanje širenja koronavirusa. 

Zatvaranje restorana i kafića utječe i na potrošnju vina: Predviđa se pad prodaje

Mnogo se ovih tvrtki bori za oporavak nakon zatvaranja i traže načine brzog povratka u normalu jer se turistička sezona također postupno ponovno otvara. Bez obzira na to, kafići i restorani još uvijek neće moći raditi punim kapacitetom neko vrijeme, jer će morati biti poduzete brojne sigurnosne mjere, poput socijalne distance.

Ako može Njemačka mogu i ostale države?

Neke su države članice već primijenile niže stope PDV-a na hranu i bezalkoholna pića, a ponegdje i na alkohol. Jedan takav primjer je njemačka vlada, koja je nedavno odlučila sniziti PDV na alkohol s 19% na 16%. Za europske pivovare ovo je "kreativan" potez koji bi trebali slijediti drugi.

"Ako je Njemačka sposobna sniziti PDV s 19 na 16%, tada bi to mogle učiniti i druge države članice", izjavio je za euractiv Pierre-Olivier Bergeron, generalni tajnik Udruge europskih pivara.

Bergeron kaže i da nema potrebe za novim zakonodavstvom, budući da je okvir politike već na snazi: "U zakonodavstvu o trošarinama možete pronaći snižene stope za manje pivovare, snižene stope za pivo s manje alkohola, odlaganje ili čak povrat trošarine na pivo koje nije konzumirano i koje je trebalo uništiti. Sve je to moguće". Naime, pozvao je izvršnu vlast EU-a da poduzme inicijative u tom smjeru, kao što je to već uspješno učinila s gospodarstvom, ohrabrujući vlade zemalja članica da granice ostanu otvorene.

Ekspanzija zanatskog pivarstva dovela do velikog rasta proizvodnje hmelja

Kako bi države imale korist od nižih stopa PDV-a?

Na pitanje kako bi država mogla imati koristi od sniženih stopa PDV-a na alkohol, odgovorio je: "Mogu vam pružiti bezbroj primjera. Kad god su vlade donijele odvažnu odluku o snižavanju neizravnog oporezivanja, posebno na pivo, državni se prihod automatski povećavao. Takvo je moje iskustvo u posljednjih 15 godina”.

Prema procjenama, europski sektor piva izgubio je jednu trećinu svog tržišta zbog mjera zatvaranja, a utjecaj je bio posebno očit na malim pivovarama koje nisu mogle izaći na tržište.

"Još u prosincu 2019. uspio sam izvijestiti da Europa broji više od 10.000 pivovara. Mislim da za godinu dana vjerojatno neću moći prijaviti ovaj broj", upozorio je.

Ugostiteljski sektor vrši pritisak na Komisiju

U posljednjih nekoliko tjedana, organizacije koje predstavljaju ugostiteljski sektor te industriju hrane i pića poslale su niz pisama institucijama EU-a tražeći trenutno djelovanje.

Jedna takva je i FoodDrinkEurope koja poručuje da su poduzeća u ugostiteljsko-turističkom sektoru općenito imala koristi od mjera EU-a i nacionalnih mjera poduzetih kao odgovor na koronavirusnu krizu, uključujući podršku likvidnosti i fiskalnu olakšicu.

Hmelj: Ono što pivu daje aromu

"Osim toga, pozvali smo Komisiju da podsjeti države članice na postojeću mogućnost primjene sniženih stopa PDV-a na određene prehrambene proizvode kao i pića, što bi podržalo potražnju potrošača za obnovu sektora", poručili su iz ove organizacije.

Plan oporavka koji je nedavno predložila izvršna uprava EU nudi niz alata, bespovratnih sredstava i zajmova, europskim malim i srednjim poduzećima kako bi se izborile s krizom koja ih je zadesila. Iako su u prijedlogu Komisije bespovratna sredstva istaknutija od kredita, kritičari sugeriraju da pritisak takozvanih "štedljivih" zemalja, koje teže zajmovima, može u konačnici promijeniti saldo.

Francuzi govore i o pivu, ne samo o vinu

Podsjećamo, vinske zadruge Francuske, Italije i Španjolske apelirale su na Europsku uniju da izdvoji 350 milijuna eura za europski projekt destilacije u iznosu od 10 milijuna hektolitara. Međutim, sniženje PDV-a moglo bi ih spasiti od loše prodaje i logistike, a vina ne bi morali destilirati u etanol za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava.

Vinari razmatraju destilaciju vina u etanol za proizvodnju dezinficijensa

Osvrćući se na lekcije iz ove pandemije, Bergeron je priznao da je bilo i pozitivnih elemenata. Naime, kaže kako je prvi puta je čuo dužnosnike EU i vladajuće kako razgovaraju o barovima i kafićima kao dijelu društvenog tkiva Europe. "Čuo sam francuskog premijera kako govori o pivu onoliko koliko je prije govorio o vinu, a znate, francuska je kultura vrlo usredotočena na vino. Dakle, postoje stvari koje se kreću u dobrom smjeru ", zaključio je Bergeron.


Tagovi

Vinari Pivari Ugostitelji Smanjenje PDV Porez na dodanu vrijednost Koronavirusna kriza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.