Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Pavičić
  • 14.07.2017. 10:30

Nema više plaćanja unaprijed, dobili titulu malih destilera

Nakon šest mjeseci borbe s birokracijom, Pavičići postali mali destileri koji ne plaćaju trošarine unaprijed.

  • 3.715
  • 291
  • 0

Prošlo je desetljeće odkad su Ivica, Đurđica i Ivana Pavičić, u Petrijevcima posadili šljivik od tisuću voćaka pod 2,54 ha, a zahvaljujući tome, iz godine u godinu, pretvarali su, baš poput pravih poljoprivrednih znalaca, tu bogatu sirovinu u izvrsnu a sve više prepoznatu, šljivovicu, viljamovku, dunjovaču, lozu, travaricu te likere od anisa, bazge, breskve i aronije, kao i u orahovac te višnjevac.

Upravo stoga, postojali su, čini mi se, dobri razlozi za supresiju sive ekonomije koja je penetracijskim cijenama nepovoljno utjecala na njihovo poslovanje, zbog čega su se, kao i mnogi drugi gospodarstvenici, često našli i stjerani u kut. Stoga je prvo siječanjska vijest o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama na jaka alkoholna pića koje su tada stupile na snagu, a pri čemu su se isticale određene izmjene Zakona s ciljem uvođenja što više malih proizvođača u sustav naplata trošarina i smanjivanja sive zone, Pavičićima probudila nadu u izmaklu poljoprivredu Slavonije i Baranje.

Nema više plaćanja trošarina unaprijed i visokih izdataka

Danas, pola godine poslije, ovi čuvari tradicije Slavonskoga kraja, s ponosom nose titulu malih destilera do koje, tvrde oni, zbog goleme papirologije i zahtijeva od strane birokracije nije bilo lako doći, a da je tome tako, svjedoči i najmlađa članica gospodarstva, Ivana Pavičić.

"Jako smo zadovoljni što smo napokon, nakon silne borbe s birokracijom, postali mali destileri jer kao takvi, možemo biti prijavljeni u trošarinsko skladište i plaćati trošarine po prodaji, ili van odgode plaćanja, no najvažnije nam je što danas, nakon svih tih teških godina, plaćamo 50% manju trošarinu na alkoholna pića što nam daje vjetar u leđa i olakšava proizvodnju. Pri tome je bitno naglasiti da u ovo vrijeme, a zahvaljujući novom Zakonu, tek kada napunimo boce s rakijom, stavimo markicu, plasiramo finalni proizvod na tržište i prodamo isti, plaćamo trošarinu, što je pošteno i dobro jer nema više plaćanja unaprijed. Npr. Ako smo do sada plaćali trošarinu u iznosu od 53 kn po litri čistog alkohola, danas plaćamo 50% od 53 kn (no ima i tu kočnica, jer se rakija od prošle godine smatra zalihom i plaća se po staroj cijeni)", objašnjava.

Ishodili brdo papira

Ponosni su, dodaje, što su ih prihvatili kao male destilere, no svjesni su da su to zaslužili jer su ispunjavali uvjete.

"Bilo bi nepošteno da su nas nastavili tretirati kao velike destilere, a naše gospodarstvo broji tri člana koja održavaju 2,5 ha ekoloških površina gdje je manji prinos. Srećom, uz brdo papira uspjeli smo dokazati da ispunjavamo uvjete za trošarinsko skladište kao mali destileri, te takvim i postali. U svakom slučaju, sretno svim proizvođačima jakih alkoholnih pića uz savjet: nemojte odustati, izborite se za svoje dobro kao i mi", zaključuje Ivana Pavičić.


Tagovi

Ivana Pavičić Trošarine Zakon o trošarinama Rakijaši Jaka alkoholna pića Trošarinsko skladište Birokracija


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.