Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoštene trgovačke prakse
  • 16.09.2015. 16:35

Nejednaki tržišni uvjeti predugo nas lome!

Hrvatska je jedna od zemalja EU koja prednjači po nepoštenim trgovačkim praksama raznih vrsta. Najčešće su zloupotrebe ugovora s domaćim proizvođačima od strane trgovačkih lanaca, a ti isti lanci prodaju nam prastaro meso s lažnim podacima na deklaracijama.

Foto: depositphotos.com, Kassandra
  • 298
  • 90
  • 0

"Kako bi se suzbila nelojalna konkurencija, ekonomska ovisnost, ali i ucjenjivanje kojem su poljoprivrednici izloženi, posebno u Hrvatskoj, potrebna su nam jasna pravila.

Taj problem ne možemo rješavati na dobrovoljnoj razini ili ga prepuštati nacionalnim vladama, jer se one ne žele zamjerati trgovačkim lancima", istaknula je hrvatska eurozastupnica Marijana Petir na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj u Bruxellesu, gdje je bilo riječi o nepoštenim trgovačkim praksama u lancima opskrbe hranom.

Jednaki tržišni uvjeti i za poljoprivrednike i za velike tvrtke

Hrvatski europarlamentarci zalažu se za donošenje europske direktive kojom bi se takve prakse suzbile ili barem umanjile jer mogu rezultirati nizom izravnih i neizravnih posljedica za male i srednje poljoprivrednike i poduzetnike te ih dovesti i do propadanja. Zalažući se za jedinstveni europski pristup rješavanju tih problema, navode kako treba uspostaviti jednake tržišne uvjete za male i srednje poduzetnike s jedne te velike multinacionalne proizvođače i trgovačke lance s druge strane.

Meso staro nekoliko godina mora van iz trgovina!

Pozivaju se i na istraživanje koje je provela Europska komisija, a rezultati kojeg su pokazali kako je čak 96 od 100 ispitanika, predstavnika tvrtki iz prehrambenog sektora, barem jednom bilo izloženo nepoštenoj trgovačkoj praksi. Zbog uvjeta koje trgovački lanci postavljaju svojim dobavljačima, poslovanje proizvođača hrane sve je opterećenije velikim nametima koji ugrožavaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva i male tvrtke.

U RH se prodaje meso staro nekoliko godina s lažnim deklaracijama

"Oni se boje da će biti izbačeni s polica ili podvrgnuti još većim obvezama pa o tome ne govore javno. U Hrvatskoj, trgovački lanci otkupljuju kvalitetne poljoprivredne proizvode po mizernim cijenama te ih prodaju pod svojom robnom markom, ali ne na hrvatskom tržištu, već na tržištu zapadne Europe.U nekim trgovačkim lancima nalazi meso iz uvoza staro i po nekoliko godina i to zato što ga trgovački lanci prepakiravaju, a oznaka o podrijetlu kao i datumu proizvodnje, ne odgovaraju istini", pojasnila je Petir, dodavši još jednom da je potrebno transparentno označavanje porijekla proizvoda na etiketama, a koje bi uključivalo podatke o cijelom procesu, od datuma klanja, kad se radi o mesu, pa nadalje.

Zelena knjiga s popisom nepoštenih trgovačkih praksi

Zbog nepoštene trgovačke prakse značajno rastu troškovi i padaju prihodi poljoprivrednicima, jer veliki trgovci zloupotrebljavaju nepotpune uvjete iz ugovora, svoje troškove i rizike prenose na dobavljače, nepošteno raskidaju ugovore i zlorabe povjerljive informacije. U siječnju 2012. godine, Europski je parlament donio rezoluciju u kojoj se naglašava europska dimenzija neravnoteža u lancu opskrbe hranom koje mogu dovesti do nepoštenih praksi.

Nepoštena trgovačka praksa predugo prolazi nekažnjeno!

Tom je rezolucijom utvrđen popis takvih nepoštenih trgovačkih praksi i potreba da se na njih primjenjuju posebni propisi, nadzor i sankcije. zbog boljeg razumijevanja problema, Europska komisija je u siječnju 2013. objavila Zelenu knjigu o nepoštenim trgovačkim praksama, kako bi prikupila stajališta sudionika o toj pojavi unutar opskrbnog lanca prehrambenih i neprehrambenih proizvoda te kako bi utvrdila moguće načine njihova rješavanja.

Foto: depositphotos.com, Kassandra2


Tagovi

Poljoprivredni proizvođači Hrvatska Nelojalna konkurencija Ucjenjivanje Nacionalne vlade Trgovački lanci Marijana Petir Bruxelles Nepoštene trgovačke prakse Direktiva Europska komisija Veliki nameti Zelena knjiga Raskidanje ugovora Sankcije


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.