Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kašnjenja u plaćanju mljekarima
  • 30.05.2014. 08:35

Neisplata potraživanja sustavno uništava mljekare

Kooperanti se javljaju u očaju, žale se da im Vindija duguje potraživanja još iz siječnja ove godine, što se osobito odnosi na mlijeko. "Nemamo novca niti za naftu, a sjetva je u punom jeku", izjavio je jedan od oštećenih kooperanata.

Foto: depositphotos.com
  • 643
  • 102
  • 0

Iz Vindije su odbili komentirati situaciju u kojoj ih kooperanti optužuju za iznimna kašnjenja u plaćanju. Kao razlog kašnjenju navode se problemi u kojima se Vindija našla zbog velikih trgovačkih lanaca, a prema neslužbenim informacijama portala Index.hr upravo Agrokor Vindiji duguje desetke milijuna kuna.

Neisplaćena potraživanja

Kooperanti se javljaju u očaju, žale se da im Vindija duguje potraživanja još iz siječnja ove godine, što se osobito odnosi na mlijeko. "Nemamo novca niti za naftu, a sjetva je u punom jeku", izjavio je za Index.hr jedan od oštećenih kooperanata. Ipak, nitko ne želi javno progovoriti o slučaju. Razlog je iskustvo prijašnjih slučajeva u kojima bi se kooperantima koji su javno istupali, Agrokor osvećivao dodatnim produžavanjem odluke o neplaćanju potraživanja pa čak i odbijanja plasiranja proizvoda u svome lancu, čime ih se doslovno uništilo.

Pogodovanje velikom kapitalu

Neki su rješenje pronašli u prelasku na suradnju s Dukatom, no tu su bili odbijeni. Naime, zbog međusobnog dogovora dviju kompanija, Dukat s njima odbija suradnju. Mnogi su od mljekara u bezizlaznoj situaciji, ostavljeni bez ikakvih mogućnosti. Kolika su dugovanja prema kooperantima, Vindija nema namjeru otkriti javnosti, a isti je slučaj i s koncernom Agrokor, koji svoja financijska izvješća ne objavljuje javno. Prema posljednjim dostupnim informacijama iz 2010. godine, Agrokor je dobavljačima dugovao osam milijardi kuna.

Neovisno o neisplaćivanju potraživanja kooperantima, država i dalje redovito Agrokoru isplaćuje potpore i to u višemilijunskom iznosu. Očito je da se radi o još jednom slučaju pogodovanja velikom kapitalu. Ipak, nakon podizanja medijske prašine, mljekari potvrđuju da su im isplaćena dugovanja za siječanj, a očekuje se i isplata dugovanja za veljaču.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Mljekari Vindija Agrokor Dukat Neisplaćena potraživanja Dugovanje kooperantima Isplata dugovanja Pogodovanje Mlijeko Kapital Višemilijunski iznos


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]