Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PPK Karlovac
  • 29.12.2015. 17:05

Nedostaje radnika prehrambenog smjera

Karlovačka mesna industrija PPK razvija se pomoću sredstava EU fondova te povećava broj zaposlenih.

  • 901
  • 286
  • 0

PPK, karlovačka mesna industrija d.d. pokazuje uzornu formulu financiranja velikih investicija iz dvaju glavnih izvora, reinvestiranja dobiti iz poslovanja i novca iz EU fondova. Prva takva kombinacija, kaže Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK-a, ostvarena je prije tri godine kad je tvrtka dobila 11,2 milijuna nepovratnih kuna iz fonda IPARD za poboljšanje uvjeta u postojećoj proizvodnji.

Uskoro modernizacija farme tovne junadi

Sljedeća investicijska epizoda jest modernizacija farme tovne junadi Šumbar kod Karlovca, koja je počela ulaganjem dvaju milijuna kuna u obnovu mehanizacije, nakon čega slijedi rekonstrukcija infrastrukture farme radi usklađivanja s Nitritnom direktivom EU. Ipak, ključna je ovogodišnja vijest za PPK bilo odobrenje sredstava Europskog fonda za ruralni razvoj, iz operacije 4.2.1. za povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda.

"Preko agencije za plaćanja u poljoprivredi odobreno nam je nepovratnih 38 milijuna kuna, u čemu je udio fonda EU 85%, a 15% daje država. To je 50% ukupne investicije koju ćemo uglavnom pokriti reinvestiranjem dobiti iz redovitog poslovanja, a tih 38 milijuna bit će nam refundirano nakon ishođenja uporabne dozvole, što planiramo u drugoj polovini 2017. godine",kaže Miljak.

U planu je i proširenje proizvodnih kapaciteta

Tim ulaganjem povećat će se kapaciteti otpreme svježe robe, skladišta svježe, suhe i trgovačke robe i proširiti proizvodni kapaciteti. U skladu s najnovijim standardima i rastućim potrebama velikih trgovačkih lanaca, kaže Miljak, znatan dio uložit će se u opremanje tzv. čiste sobe za pripremu i pakiranje narezaka s produljenim rokom trajanja te u proširenje pogona konfekcioniranja i pakiranja svježeg mesa u MAP pakiranju u kontroliranoj atmosferi.

Ove godine zaposlili 120 radnika

Tu gradnju prati i kompleksna rekonstrukcija kanalizacijske mreže kojom je PPK već sad spojen na novi gradski pročistač otpadnih voda, a sagrađeno je i parkiralište za gospodarska vozila. Ovakav dinamični razvoj te uvođenje najviših tehnoloških i higijenskih standarda kao što je IFS (International Food Standard) bez kojih nema ni pomisli o izvozu i suradnji s velikim trgovačkim lancima, pratio je i rast broja zaposlenih u PPK-u, koji je s 500-tinjak početkom 2015. narastao na trenutačno 620 zaposlenih. Dovršenjem novog pogona, na pet tisuća kvadrata otvorit će se nova radna mjesta, a Miljak upozorava na deficitarnost kvalificirane radne snage prehrambenih smjerova.

Autor: Mladen Volarić


Izvori

Lider Press


Tagovi

PPK Karlovac Mesna industrija Igor Miljak Farma Šumbar Tovna junad Prehrambeni smjer

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰