Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena šećera
  • 15.11.2018. 12:00

Ne prolazi kriza: Cijena šećera na najnižoj razini u posljednjih 12 godina!

Stanje u sektoru šećera na razini cijele EU je alarmantno. To, dakako, ugrožava i hrvatske proizvođače, kako tvornice šećera, tako i proizvođače šećerne repe, upozorila je Marijana Petir na sjednici Odbora za poljoprivredu EU.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
  • 273
  • 23
  • 0

"Hrvatska je ušla u Europsku uniju 2013. godine i nalazi se u neravnopravnom položaju jer nije imala nikakvu pomoć za restrukturiranje sektora proizvodnje šećera. Sve stare države članice i dio novih koristile su izdašna sredstva Europskog fonda za restrukturiranje koja prema podatcima Europske komisije iznose više od 5,4 milijarde eura“, kazala je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj održanoj ovoga tjedna u Strasbourgu, priopćeno je iz njezina ureda. 

Naime, predstavnici Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije (DG AGRI) zastupnicima su predstavili aktualnu situaciju u sektoru šećera i mjere koje je poduzela ili predvidjela Europska komisija za potporu proizvođača najviše pogođenih trenutnom krizom cijena šećera u kombinaciji s vrlo niskim prinosima šećerne repe u nekoliko država članica ove sezone. Petir je, pak, Komisiju prozvala zato što ne koristi mjere koje su joj na raspolaganju u okviru ZPP-ate navela kako hrvatski stručnjaci smatraju da je potporu privatnom skladištenju trebalo uvesti kada su cijene pale ispod cijene od 404 eura/t što je minimalni prag koji predstavlja "zdravlje sektora“. 

Cijena nikad niža, a i dalje pada 

Dodala je da je cijena u srpnju bila 346 eura/t, a cijena i dalje pada te je pitala Komisiju o cjenovnoj razini koja treba biti postignuta da bi Europska komisija aktivirala mjere potpore sektoru. Također je prozvala Europsku komisiju jer nisu osnovali Fond za krize namijenjen potrebama sektora šećera, čiju uspostavu Petir zagovara još od 2015. godine zajedno s kolegama iz Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj. Naime, šećerane svake godine uplaćuju određeni iznos u proračun EU za koji bi bilo logično da ga se aktivira u slučaju krize u tom sektoru što je Komisija odbijala učiniti. Sada je vidljivo da je zahtjev za uspostavom Kriznog fonda bio potpuno utemeljen jer je stanje u sektoru šećera alarmantno.

Cijene šećera u Europskoj uniji nakon ukidanja kvota (30. 9. 2017.) toliko su smanjene da se čak i najkonkurentniji proizvođači bore kako bi pokrili svoje troškove, a cijene su sada na najnižoj razini u posljednjih dvanaest godina.

Prema procjenama Europske komisije, proizvodnja šećera u EU se u ovoj sezoni od rekordnih 21,1 milijun tona (2017./18.) smanjila na 18,7 mil tona što je pad za 11 posto. Osim toga, radi smanjenja svjetskog viška zaliha u ovoj sezoni i manjih prinosa očekuje se i njegov deficit u nadolazećoj sezoni 2019./20. Cijene sirovog šećera na svjetskom tržištu bilježe najnižu razinu u posljednjih deset godina te iako je zabilježen blagi porast od rujna do danas, značajni gubitci s kojima se suočavaju proizvođači stavili su investicije na čekanje što bi moglo rezultirati dugoročnim posljedicama za konkurentnost toga sektora. 

Ugrožen i uzgoj šećerne repe

Sektor šećera u Hrvatskoj je bio glavni izvozni sektor u agraru u 2017. godini s tri tvornice i više od tisuću kooperanata. Hrvatski proizvođači upozoravaju na činjenicu da kad se jednom zatvori šećerana onda na tom mjestu praktički prestaje uzgoj šećerne repe i Petir je zbog toga tražila da se nađu adekvatna rješenja kako bi se pomoglo sektoru u Hrvatskoj. 

"Katastrofalno bi bilo da krajnji rezultat nakon već druge i znatno teže krize u zadnje četiri godine bude napuštanje te proizvodnje u Hrvatskoj i da se šećerna repa u EU nastavi proizvoditi samo u Njemačkoj i Francuskoj te eventualno Nizozemskoj i djelomično Poljskoj“, jedinstveni je stav hrvatskih proizvođača, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Šećer Proizvodnja šećera Kriza Cijena Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Imati svoje silose u vremenima kada cijene žitarica osciliraju iz dana u dan, važnije je nego ikada. Mladi baranjski poljoprivrednik, Alen Beno, ima dva silosa, sušaru i pročistač. Ne samo da nam je opisao sve u detalje nego nas je i proveo... Više [+]