Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene jaja
  • 23.11.2017. 09:00

Nakon afere s fipronilom cijena jaja u stalnom porastu

Cijene jaja (razred L i M) u RH unazad nekoliko godina (od 2013.) prate trend kretanja cijena jaja na EU tržištu, navode iz Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi.

Foto: Bigstockphoto/Tzido
  • 385
  • 24
  • 0

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), tjedne oscilacije veleprodajnih cijena konzumnih jaja na domaćem tržištu primjetne su i tijekom listopada. Prosječne cijene jaja u listopadu nisu se bitnije mijenjale u odnosu na cijene iz rujna, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine cijene jaja svih razreda, kaveznog i podnog uzgoja, bile su niže za 3-10%.

Kako navode, najprodavanija jaja iz kaveznog uzgoja, razred L i M, bila su u listopadu neznatno skuplja, za 1-4% , a prosječna cijena iznosila je 0,77 kn/kom ( L) odnosno 0,69 kn/kom (M). Neznatno skuplja bila su i jaja M razreda iz podnog uzgoja, za 5%, dok je cijena jaja razreda L ostala ista.(0,87 kn/kom). Nešto jeftinija bila su jedino jaja S razreda iz kaveznog uzgoja (6,3%), s prosječnom cijenom 0,59 kn/kom.

Zbog fipronila zatvoreno 180 peradarskih farmi!

Cijene jaja (razred L&M) u RH unazad nekoliko godina (od 2013.) prate trend kretanja cijena jaja na EU tržištu ali na znatno višim cjenovnim razinama. Od kolovoza ove godine, nakon afere s korištenjem insekticida fipronil, cijene jaja na EU tržištu u stalnom su porastu. U istom razdoblju na RH tržištu pratimo stagnaciju cijena, pa u listopadu, po prvi puta, bilježimo niže cijene jaja za 6% u odnosu na prosječnu cijenu u EU. Prosječna cijena jaja (razred L&M) na razini EU u listopadu iznosila je 166,36 eura/100 kg što je za 48% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najviše cijene jaja (razred L&M) evidentirane su u Italiji (224,60 eura/100 kg), Njemačkoj (203,60 eura/100 kg), Austriji (189,25 eura/100 kg) i Švedskoj (189,44 eura/100 kg), a najveći porast u odnosu na rujan zabilježen je u Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj, i to za 26-30 %., zaključuju iz TISUP-a.

Foto: Bigstockphoto/Tzido


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Jaja Cijene TISUP


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).