Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravstvena upozorenja
  • 04.02.2021. 18:00

Na etiketama alkoholnih pića uskoro zdravstvena upozorenja - što s hranom?

Europska komisija je objavila plan u borbi protiv karcinoma. Alkohol, crveno meso i prerađevine na crnoj listi? 

Foto: Depositphotos/sitebure
  • 542
  • 321
  • 0

Europska komisija predložila je uvođenje obveznih zdravstvenih upozorenja za alkoholna pića, što bi države članice morale ispoštovati do kraja 2023. godine. Prijedlog je ovo Europskog plana u borbi protiv karcinoma i novog pristupa prevenciji, liječenju i brizi, a objavljen je uoči Svjetskog dana borbe protiv raka koji se obilježava danas, 4. veljače.

Plan sadrži mjere koje će se poduzimati u raznim područjima, od zapošljavanja, obrazovanja, socijalne politike i jednakosti, preko oglašavanja, poljoprivrede, energetike, okoliša i klime do prometa, kohezijske politike i oporezivanja.

Između ostaloga, do kraja 2022. godine alkoholna će pića na svojim etiketama morati imati popis sastojaka i nutritivnu deklaraciju, a do kraja 2023. i zdravstvena upozorenja. Također, Komisija će pratiti i nadzirati medijski komercijalni sadržaj u kojem se promoviraju ovi proizvodi. 

Kako piše Politico, prema ranijem nacrtu planirano je i ukidanje EU programa za promociju poljoprivrednih proizvoda, a tražilo se i da se smanji online marketing i oglašavanje kako bi reducirali izloženost mladih promicanju ove vrste proizvoda. No, ovi su prijedlozi ipak izbačeni. 

Osim o alkoholu, prijedlog, naravno, sadrži i upozorenja o "nezdravoj" hrani, a potiče se prehrana s više voća i povrća, odnosno manje crvenog i prerađenog mesa kao i ona koja je povezana s rizikom od raka. 

Poražavajuć dokument? 

Budući da EK planira i reviziju EU zakonodavstva o oporezivanju alkohola i prekograničnim kupnjama od strane privatnih osoba, europski vinari ovaj dokument smatraju poražavajućim. 

"Vinska industrija je već u poteškoćama zbog pandemije. Godinama ulažemo u programe edukacije o umjerenoj i svjesnoj konzumaciji vina, što je stil tipičan za mediteransku kulturu", navodi talijanski WineNews uz pojašnjenje kako promicanje "kulturne" potrošnje mnogi smatraju jednim od najučinkovitijih alata za borbu protiv zlouporabe alkohola, što je, tvrde, velik problem, posebno u sjevernoj Europi.

Reagirali su i u glavnom talijanskom udruženju poljoprivrednika Coldiretti uputivši pismo europskom povjereniku za gospodarska pitanja, Paolu Gentiloniju. Pišu kako "Europska unija želi ukinuti potpore za promociju mesa, suhomesnatih proizvoda i vina, etiketirati ih kao loše umjesto da se promiče uravnotežena i raznolika prehrana bez kriminaliziranja druge."

Prijedlog Europske komisije u cijelosti možete potražiti putem ove poveznice


Tagovi

Zdravstvena upozorenja Etiketa Alkohol Vino Hrana Crveno meso


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]