Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća proizvodnja
  • 28.05.2015. 16:25

Munjevit rast ruske proizvodnje sira!

Ruska proizvodnja sira skočila je za 30 posto u prva četiri mjeseca ove godine jer su domaći proizvođači morali doskočiti nestašici zbog zabrane uvoza sa zapada.

  • 279
  • 27
  • 0

Nakon zabrane uvoza proizvoda sa zapada, ruska proizvodnja sira narasla je za 30%. Prema statističkom servisu Rosstat, proizvodnja sirnih proizvoda između siječnja i travnja narasla je na 180.000 tona, što je povećanje za 29.5% s obzirom na isti period 2014.

Kako javlja portal Agri EU, val domaće proizvodnje uslijedio je u kolovozu, nakon moskovske zabrane uvoza mliječnih i mesnih proizvoda te voća i povrća iz SAD-a, EU-a i drugih zemalja koje su sankcionirale Rusiju tijekom njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Raste i proizvodnja mesnih proizvoda

Proizvodnja ostalih namirnica kojima je zabranjen uvoz zaostaje za proizvodnjom sira, ali vidljivo je naglo povećanje i njihove proizvodnje. Proizvodnja mesa u prva četiri mjeseca ove godine bila je za 13,5% viša - u Rusiji se proizvelo čak 680.000 tona mesa. Proizvodnja piletine porasla je za 12,7%, na 1,4 milijuna tona te ribe za 6%, na 1,4 milijuna tona.

Nedostatak domaće sirovine

Enormna proizvodnja sira u Rusiji bori se čak i s nedostatkom sirovine. Domaćeg mlijeka je sve manje zbog evidentne krize u sektoru mljekarstva gdje farmeri propadaju iz dana u dan. Ministar poljoprivrede Alexander Tkachyov opisao je stanje kao krajnje zanemareno.

Proizvodnja mlijeka u prva četiri mjeseca ove godine pala je za 0,5% u odnosu na isto razdoblje u 2014. godini, na proizvedenih 1,8 milijuna tona. U kombinaciji sa padom vrijednosti rublje krajem prošle godine, moskovska zabrana uvoza zapadnjačkih namirnica potaknula je inflaciju cijene hrane na 23,7% u prvom tromjesečju ove godine, u odnosu na prethodnu.


Tagovi

Sankcije Zabrana uvoza Rusija Ukrajina SAD Rublja Inflacija Rast proizvodnje Uvoz Embargo Riba Piletina Meso


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."