Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 21.12.2013. 19:03

Monsanto na hrvatskom tržištu

Hoće li Monsanto u Hrvatskoj pronaći svoje kupce?

Foto: thetruthdenied.com
  • 923
  • 175
  • 0

Američka tvrtka Monsanto, poznata po svojim GMO proizvodima, dolazi u Hrvatsku. Monsanto je nedavno objavio oglas u kojem traži prodajnog predstavnika s diplomom iz područja agronomije za područje čitave Hrvatske. Zadaća prodajnog predstavnika Monsanta u Hrvatskoj je stvaranje veza s poljoprivrednicima, organiziranje sastanaka s poljoprivrednom zajednicom, skupljanje informacija i naravno, plasman Monsantovih proizvoda.

Monsanto je u svijetu najpoznatiji po kontroverzama koje se uz njega vežu, jer su njihovi eksperimenti genetskog modificiranja biljaka vrlo brzo rezultirali cijelim nizom pesticida i GMO proizvoda. Protiv Monsanta su zbog štetnosti njihovih proizvoda često pokretane istrage, kao i privatne sudske tužbe. Pojava neplodnosti, alergija na gluten i tumora, samo su neki od posljedica konzumiranja GMO hrane diljem svijeta, posebno u Americi.

U Argentini. koja je također zbog recesije dozvolila ulazak Monsanta na tržište, uzgoj GMO soje mnoge je farmere ostavio bez posla, drastično su pali urodi mnogih drugih kultura poput mlijeka, riže, kukuruza, krumpira i leće. Najveći problem uvođenja Monsantovih proizvoda na hrvatsko tržište je činjenica da se na prehrambenim proizvodima uopće ne navodi da se radi o hrani koja je plod genetske modifikacije. Zbog ovakvih slučajeva Monsanto je redovito na meti prosvjednika jer ispravno označavanje GMO namirnica pravo je svakog potrošača.

Sunčana Pešak, koordinatorica za hranu Zelenih mreža aktivističkih grupa (ZMAG) za Index kaže da se trebamo bojati trgovinskog sporazuma kojeg potpisuju SAD i Europa. "Tako bi korporacije poput Monsanta dobile dodatnu moć jer bi mogle tužiti državu koja donese zakone u kojima bi im se smanjila dobit." Kaže i kako Hrvatska može naći spas u udruživanju s drugim europskim institucijama i grupama koje se bore protiv GMO proizvoda i velikih kompanija koje ih proizvode. U Europi postoji inicijativa da se zemlje kao Italija, Mađarska, Austrija, Slovenija i Hrvatska proglase kao Alpe Adria zemlje koje bi bile slobodne od GMO-a.

Dolaskom GMO-a u Hrvatsku postoji opasnost da hrvatski poljoprivrednici koji nisu dovoljno educirani, padnu pod utjecaj Monsantovih prodajnih predstavnika i kupe GMO sjeme. Istraživanja su pokazala kako je utjecaj otrova i kemikalija koje je proizveo Monsanto, u velikoj mjeri utjecala, kako na okoliš, tako i na razvoj drugih kultura, ali i na zdravlje ljudi. Na kakav će odaziv Monsanto naići u Hrvatskoj, upravo je na Vama.

Foto: thetruthdenied.com


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Monsanto GMO Kukuruz Soja Plasman Neoznačeni proizvodi Sunčana Pešak Pesticid

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]