Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovanje pšenicom
  • 13.08.2013.

Mlinari ne mogu platiti pšenicu više od 0,98kn/kg

Domaći mlinari imaju 100 tisuća tona prijelaznih zaliha pšenice. Trgovanje pšenicom neće početi prije kraja kolovoza, a zemlje u okruženju imaju ogromne viškove žita.

Foto: RGBStock.com
  • 389
  • 40
  • 0

Mjesec dana nakon završetka žetve, trgovanje pšenicom u Hrvatskoj još uvijek ne funkcionira. Kako neslužbeno doznaju iz Glasa Slavonije, samo manji dio proizvođača je svoj urod organizatorima sjetve dao za dug.

"Što se tiče mlinara i pekara, udruženja mlinsko-pekarske industrije koja okuplja oko 50-ak članica, neće krenuti u kupnju pšenice do kraja kolovoza", kaže Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.

"Svaki ozbiljan mlin u Hrvatskoj ima prijelazne zalihe pšenice do kraja kolovoza, a prema našim podacima, riječ je o još ukupno oko 100.000 tona", ističe Nada Barišić te dodaje kako domaći mlinari zbog teške gospodarske situacije ne mogu plaćati pšenicu po lanjskoj cijeni od 1,35 kn/kg koliko sada traže seljaci koji su u prosvjedima.

"Ne “prolazi” više ni cijena od 1,05 kn/kg jer je i u okruženju koje ima ogromne viškove, pala. Cijena pšenice u Sloveniji koja se zadnjih tjedana spominje jest nešto viša i kreće se oko 195 eura/toni (1,46kn/kg), ali riječ je o pšenici koja ima 14,5 posto proteina a tu se radi i dogovoru njihove vlade s mlinskom industrijom dok je pšenica kod nas s 11,5 posto proteina i manje", kaže Nada Barišić, te dodaje da je cijena pšenice na mađarskim burzama 152 eura/toni.

"Stalo je trgovanje pšenicom i u našem okruženju, bar kada je riječ o Srbiji", tvrde u Žitozajednici. "Srbija ima ogromne viškove pšenice, ali zbog slabije plovnosti Dunava trgovanje je u zastoju. Nešto izvozi preko albanskih luka, vjerojatno prema sjevernoafričkim zemlje. Cijena pšenice pala je i Srbiji, trenutno iznosi 131 eura/toni, što je 0,93 kn/kg", rekla je Nada Barišić.

Foto: RGBStock.com


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]