Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukidanje naknade
  • 20.08.2015. 09:15

Mlijeko jeftinije za pola kune?

Od 20. kolovoza 2015. više se neće za boce od mlijeka dobivati otkupna naknada od 50 lipa, već bi za taj iznos mlijeko u trgovinama trebalo pojeftiniti.

Foto: depositphotos.com, Lihodeev
  • 159
  • 15
  • 0

Od četvrtka, 20. kolovoza 2015. godine, ukida se povratna naknada od 50 lipa za boce od mlijeka i mliječnih proizvoda, no građani će postojeće moći vratiti do 31. listopada 2015. godine, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Drugim riječima od 20. kolovoza više na računima neće biti stavke o povratnoj naknadi od 50 lipa, no za boce od mlijeka i mliječnih proizvoda, kupljenih prije toga datuma, moći ćete dobiti naknadu od 50 lipa do kraja listopada ove godine.

Ušteda od 30 milijuna kuna

Ministar Zmajlović smatra da će se na ovaj način uštedjeti 30 milijuna kuna

Baš kao u onoj izreci o čaši koja je nekima napola puna, a drugima napola prazna, i mediji su prenijeli ovu informaciju. Neki tako u prvi plan ističu činjenicu da će mlijeko u trgovinama pojeftiniti za 50 lipa, a neki, kako se više neće isplaćivati naknada od 50 lipa.

Rezultat je to novoga Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, prema kojemu se omogućuje smanjenje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda za 50 lipa, dok će proizvođači godišnje plaćati oko 30 milijuna kuna manje.

Pojeftinit će mlijeko u Sparu, Konzumu, Lidlu

Hoće li cijena mlijeka u svim trgovinama biti jeftinija za 50 lipa?

Član uprave Spara Hrvatska, Danijel Vidiš, izjavio je kako su oni već smanjili cijenu mlijeka za tih 0,50 kuna na račun vlastite marže, a od 20. kolovoza 2015. godine, pojeftinjenje mlijeka u bocama, kako prenosi RTL, još su najavili Konzum i Lidl.

Građani bi, tako, kaže ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, trebali uštedjeti oko 30 milijuna kuna. "Naknada će se smanjiti, to u cijeloj priči iznosi 30 milijuna kuna na godinu toliko će građani manje platiti, ali i proizvođači. Time smanjujemo ukupno s drugim mjerama za 130 milijuna kuna godišnje parafiskalne namete i time rasterećujemo gospodarstvo", kazao je Zmajlović. U Zelenoj akciji ističu kako će zbog toga, doći do smanjenja recikliranja.

Ukida se jedna od rijetkih dobrih stvari

"Uvođenje povratne naknade, bio je jedan od rijetkih primjera pozitivnog gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. I postigli smo to da se otprilike 92% ambalažnog otpada reciklira. Na ovaj način, kada se izuzmu iz svega toga boce od mlijeka i mliječnih proizvoda, sigurno je da se ta ambalaža, više neće reciklirati u ovolikoj mjeri kao do sada, nego će biti odbačena zajedno s ostalim otpadom ili bačena u okoliš", smatra predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.

"Od ukupno otkupljene ambalaže, udio boca od mlijeka i mliječnih proizvoda, u prošloj je godini iznosio tek 11%, pa se ovom odlukom neće ugroziti ciljevi vezani uz recikliranje", ističe se u priopćenju ministarstva. Povratna naknada za svu ostalu ambalažu i dalje će iznositi 50 lipa.

Foto: depositphotos.com, Lihodeev


Tagovi

Boce od mlijeka Ukidanje naknade Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 50 lipa Danijel Vidiš Spar Hrvatska Konzum Lidl Mihael Zmajlović Zelana akcija Smanjenje recikliranja Bernard Ivčić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.