Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje voća i povrća
  • 12.08.2020. 18:00

Mladi inženjeri razvili solarnu sušaru za voće i povrće

Mladi tim iz Bugarske smatra da je ovo rješenje za mala poljoprivredna gospodarstva koja ulažu puno novca u uzgoj voća i povrća, a u sušenom stanju bi ih mogli prodati po višim cijenama.

Foto: Facebook/Bushan Trivedi
  • 1.278
  • 339
  • 0

Mladi bugarski tim iz poduzetničkog programa ABLE Activator razvio je solarnu sušaru za voće i povrće. Uređaj je rezultat projekta "Ponos farmera" i, kako kažu, rješenje za mala poljoprivredna gospodarstva koja ulažu puno novca u uzgoj voća i povrća, a u sušenom stanju bi ih mogli prodati po višim cijenama i dulje sačuvati njihov rok trajanja, piše agronovinite.

Sunčeva energija koristi se za sušenje koje se odvija u zatvorenom prostoru što štiti proizvode od prašine i štetnika. "Solarna sušara je brža i jeftinija od električnih dehidrata", tvrde njeni tvorci.

U timu koji je stvarao uređaj je i Bushan Trivedi, inženjer strojarstva iz Mumbaia u Indiji koji je u svojoj domovini radio na projektu opskrbe solarne energije socijalno ugroženim obiteljima. Za potrebe siromašnih kućanstava u susjednom Mianmaru stvorio je i štednjak s malom potrošnjom drva. To je poboljšalo kvalitetu zraka u domaćinstvima i smanjilo krčenje šuma na tom području.

Nezakonita sječa: Na EU tržištu tikovina iz Mianmara - Hrvatska uz Italiju najveći uvoznik

Projekt ovog inženjera i njegovih kolega osvojio je prvo mjesto na ovogodišnjem proljetnom izdanju ABLE Activatora.

Na tržištu postoje slični proizvodi

Trenutno na tržištu postoji još sličnih proizvoda, a jedan je osmislila i tvrtka SolarFlex koja je htjela riješiti pitanje sigurnosti hrane i pokrenuti mikro poduzeća u zemljama u razvoju. Tako su razvili proizvod koji ima fleksibilan dizajn i jeftin je za proizvodnju.

Sušenje voća i povrća ovim sustavom je učinkovito rješenje za dugoročno skladištenje hrane koje ne zahtijeva struju i eliminira potrebu za kemijskim konzervansima.

Napravite solarni dehidrator i pomoću sunca osušite voće, povrće, gljive ili ljekovito bilje

Korištenje solarne energije u ovu svrhu već se uspješno primjenjuje u mnogim zemljama, uključujući Portugal. Lokalni uzgajivači bilja koriste je na svom imanju kako bi uštedjeli energiju tijekom procesa sušenja i smanjili troškove proizvodnje. Uvođenjem inovacija njihovi troškovi energije smanjeni su za čak 70%.


Tagovi

Solarna sušara Sušara za voće Sušara za povrće Bugarska Inženjeri


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.