Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovativna delicija
  • 15.12.2018. 13:30

Milan Varešak jedini u Hrvatskoj proizvodi kobasice od mesa peradi?

Da se kobasice mogu raditi od peradi i biti jednako ukusne kao i svinjske, dokazao je Milan Varešak iz Pleternice, vlasnik jedinog obrta za proizvodnju peradi i jaja za rasplod u Požeško-slavonskoj županiji. Proizveo je kobasicu u potpunosti sastavljenu od zrelog kokošjeg mesa.

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.387
  • 130
  • 0

Kraj studenog i početak prosinca rezervirani su za tradicionalnu svinjokolju, a od svinjskih proizvoda tada je često najzastupljenija kobasica

No da se kobasice mogu raditi od peradi i biti jednako ukusne kao i svinjske, dokazao je Milan Varešak iz Pleternice, vlasnik jedinog obrta za proizvodnju peradi i jaja za rasplod u Požeško-slavonskoj županiji. 

"Čim sam krenuo u peradarstvo palo mi je na pamet da bi se mogao proizvesti suhomesnati proizvod, točnije kobasica od peradi. U samim počecima sam razmišljao da se ne može proizvesti kobasica bez masnoće pa se ispočetka dodavala masnoća od svinjetine. To sam nakon dvije godine izbacio i krenuo sam s ispitivanjem kako proizvesti kobasicu samo od mesa peradi", prisjeća se Varešak. 

Kobasica u potpunosti od kokošjeg mesa

I u tome je uspio. Proizveo je kobasicu u potpunosti sastavljenu od zrelog kokošjeg mesa. 

"Taj proizvod je zdraviji od ostalih suhomesnatih proizvoda, bez stranih dodataka, konzervansa i aditiva te bez nekakvih dodataka kao što je nitratna sol. Riječ je o čistom proizvodu, sve je prirodno, sušeno na tradicionalan domaći način i proizvod je jako ukusan", otkriva Varešak. 

Prema riječima našeg sugovornika, proizvod je prvenstveno namijenjen za ljude s određenim zdravstvenim problemima, koji ne smiju jesti masnoću. 

"Sam proces proizvodnje kreće s klanjem peradi u ovlaštenoj klaonici, radi se okoštavanje i odvaja se samo čisto bijelo meso i meso nadbatka. Nema prisutnosti nikakve kože. Zatim meso ide u miješalicu gdje se miješa od 10 do 15 minuta, Dodaju se mirodije koje idu u kobasicu i meso se puni u crijeva. Zatim kobasice idu u pušnicu, dime se s pet do šest dimova i zrenje traje od 70 do 90 dana. To se radi od kokoši koje se izlučuju iz proizvodnje, od zrelog mesa", pojašnjava Varešak. 

Planiraju ove kobasice staviti na tržište

Obitelj Varešak još uvijek ne pravi veliku količinu kobasica od peradi, no poticaj za to mogla bi biti i prestižna nagrada za ovaj proizvod. 

"Bili smo prije tri godine na "Klobasicijadi" u Svetom Petru u Šumi, gdje smo osvojili srebrnu medalju za taj proizvod jer je jedinstven. Nitko ga nije u Hrvatskoj, a mislim čak ni u svijetu nije uspio proizvesti, da ga može sačuvati, jer pričamo o trajnom proizvodu. Plan nam je da sljedeće godine idemo u nekakvu registraciju, da pokušamo povećati količinu i da ga bacimo malo na tržište", planira Varešak.   

Cijena ekvivalentna cijeni kilograma kulena

Budući da je riječ o najkvalitetnijem mesu od peradi, cijena kilograma ove kobasice je ekvivalentna cijeni kilograma kulena, no riječ je o puno zdravijem proizvodu. 

"Dijetni je proizvod, koji može svatko jesti. Čovjek koji je inače dijabetičar (ima visok postotak šećera u krvi), nakon što je pojeo ovu kobasicu nije uzeo inzulin pa me je zvao nakon pet sat i rekao: "Ne samo da si nisam dao inzulin, nego mi se šećer nije ni povećao", rekao je Varešak.


Tagovi

Kobasice od mesa peradi Inovacija Prerađevine Kolinje


Partner