Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životni okoliš
  • 16.01.2017. 12:00

Međunarodna trgovina ugrožava floru i faunu

Naš planet suočava se sa novim masovnim izumiranjem vrsta, šestim u proteklih pola milijarde godina. Različite biljke i životinje nestaju 1.000 puta brže nego prije nekoliko stotina godina.

Foto: JakeWilliamHeckey / Pixabay
  • 1.227
  • 132
  • 0

Međunarodna trgovina sve više ugrožava životinjske i biljne vrste, prenosi Euractiv. Istraživači su objavili pregled područja, koja su najizloženija utjecaju izvoza proizvoda i potrošnje u SAD, EU, Kini i Japanu.

Ovaj "svjetski atlas prijetnji" upoređuje stanje oko 7.000 ugroženih vrsta i porijeklo i odredište određenih proizvoda.

"Svi globalni lanci koji prodaju proizvode od iPhone-a do Ikeinog namještaja, doprinose smanjenju divlje fore i faune: jedna trećina svih prijetnji vrstama povezana je sa međunarodnom trgovinom, pokazala je ranije istraživanje" stoji u tekstu.

7.000 ugroženih vrsta

Mapa pokazuje na primjeru proizvodnje kave ili soje, da se krčenjem šume na Sumatri u Indoneziji, i državi Mato Grosso u Brazilu, dodatno smanjuje već ugroženo stanište desetina vrsta životinja i biljaka.

Krčenju šuma za potrebe proizvoda namijenjenih SAD može se pripisati oko 2% prijetnji koje ugrožavaju žabu Atelopus spumarius u Brazilu.

Stanište slonova, crnog orla i malezijskog medveda smanjuje se zbog eksploatacija drva iz malezijskih šuma, koji se koriste za proizvode koji se troše u Europi i Kini.

Vunasti majmun pauk ugrožen je u Brazilu, zbog uzgoja goveda i krčenja šuma.

U Španjolskoj i Portugalu izvjestan je nestanak risa zbog izgradnje nasipa za potrebe irigacije, zbog povećane potražnje maslinovog ulja.

Jugoistočna Azija je najranjivije područje kada je reč o morskim vrstama. Na njih najviše utječe potrošnja u SAD i EU. Posljedice su izlovljavanje riba i zagađenje.

Novac za zaštitu odlazi u bogate zemlje

Istraživač Kechiro Kanemoto sa Sveučilišta Shinshu u Macamotou u Japanu rekao je da se 90% od oko 6 milijardi dolara, koje se godišnje daju na zaštitu ugroženih vrsta, potroši u bogatim zemalja, a rijetko u zemljama u kojima se nalaze najugroženije točke.

Objasnio je da bi istraživanje trebalo omogućiti direktnu saradnju između proizvođača i potrošača, kako bi se omogućilo izdvajanje prioritetnih zona.

Foto: JakeWilliamHeckey / Pixabay


Tagovi

Međunarodna trgovina Izumiranje vrsta


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Potpisani ugovori s poljoprivrednicima