Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doniranje hrane
  • 30.12.2015. 07:15

Manje obveza pekarima koji doniraju proizvode

Većina donirane hrane mora imati označen rok trajanja, no to se ne odnosi na pekarske proizvode.

Foto: zimbio.com
  • 145
  • 30
  • 0

S obzirom na upite i nejasnoće koje se odnose na doniranje pekarskih proizvoda, iz Ministarstva poljoprivrede pojašnjavaju kako se na iste primjenjuju odredbe predmetnog pravilnika.

"Pekarski proizvodi, za koje se podrazumijeva konzumiranje unutar 24 sata od proizvodnje, ulaze u skupinu onih proizvoda koji se označavaju datumom minimalne trajnosti. Međutim, sukladno europskoj uredbi, kao i nacionalnim propisima, izuzeti su od obveze označivanja datuma minimalne trajnosti, bilo da su upakirani ili neupakirani. Iznimka od navedenog su pekarski proizvodi produljene svježine, koji imaju rok trajanja duži od jednog dana", kažu iz ministarstva poljoprivrede.

Na većini pekarskih proizvoda ne mora biti rok trajanja!

Datum minimalne trajnosti predstavlja datum do kojega hrana zadržava svoja posebna svojstva ukoliko se čuva na pravilan način, a određuje ga sam proizvođač.

Donirati se mogu krajem istoga ili sljedećega dana

"Slijedom navedenog, pekarske proizvode za koje se podrazumijeva konzumiranje unutar 24 sata od proizvodnje, nije potrebno označavati datumom minimalne trajnosti, a moguće ih je donirati ili krajem istoga dana kada je izvjesno da neće biti prodani ili sljedećeg dana, jer više neće biti prikladni za prodaju zbog nedostatka kvalitete", poručuju iz ministarstva.

Doniranje je moguće obaviti izravno krajnjem potrošaču, no u tom slučaju to se ne smatra porezno priznatim manjkom dobara za razliku od doniranja putem registriranih posrednika koji su neprofitne pravne osobe, kada se za to dobivaju porezne olakšice.

Pravo na doniranu hranu imaju socijalno ugrožene i osobe pogođene elementarnim nepogodama

"Važno je naglasiti da se donirati može hrana koja udovoljava propisima o hrani, prvenstveno u pogledu njezine sigurnosti. Hrana te hrana za životinje, mogu se donirati izravno krajnjim primateljima, a oni su, prema zakonu, osobe u potrebi koje su ili socijalno ugrožene ili pogođene elementarnim nepogodama odnosno prirodnim katastrofama", ističu u ministarstvu.

Osobe u potrebi su korisnici prava iz sustava socijalne skrbi, korisnici novčanih naknada i socijalnih usluga te osobe za koje se donatoru ili posredniku učine vjerojatnim da se nalaze u potrebi i da bi im donirana hrana dobro došla.

Doniranje se može obavljati i putem registriranih posrednika u lancu doniranja hrane. Upisnik posrednika objavljen je na službenoj stranici Ministarstva poljoprivrede, a možete ga pogledati i ovdje.

Foto: zimbio.com


Dokumenti


Tagovi

Pekarski proizvodi Ministarstvo poljoprivrede Doniranje hrane Minimalna trajnost Registrirani posrednici


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.