Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ivica Pavičić
  • 30.06.2017. 18:00

Male potpore i visoka davanja nisu poticajni za Pavičiće

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pavičić iz Petrijevaca o kojemu smo više puta pisali, danas je gotovo na koljenima jer su se, kao i mnogi drugi poljoprivrednici, našli u problemima tržišta i prodaje.

  • 3.872
  • 240
  • 0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pavičić iz Petrijevaca o kojemu smo više puta pisali, danas je gotovo na koljenima jer su se, kao i mnogi drugi poljoprivrednici, našli u problemima tržišta i prodaje u čemu, na žalost, sve više uspijevaju veliki koji nude popuste ugostiteljskim objektima i pružateljima usluga u turizmu, zbog čega mali proizvođači poput Pavičića ostaju u sjeni i ne dolaze do izražaja.

Upravo zbog toga, odlučili smo razgovarati s majstorom domaćih eko rakija i likera te diljem domovine poznatim gospodarstvenikom Ivicom Pavičićem od kojeg smo tražili da prokomentira odnos države prema malim proizvođačima koji iz dana u dan masovno propadaju.

Recesija smanjila kupovnu moć

"Svjesni smo, na žalost, da kada govorimo o tržištu, danas ga je jako teško pronaći bilo gdje, a poglavito u Slavoniji i Baranji. Na žalost, problematika se, pritom, ogleda u tome što mi prvenstveno moramo biti proizvođači sirovine, a potom i proizvođači finalnog proizvoda te uz to i samostalni ekonomi sposobni za pronalazak tržišta što baš i nije jednostavno, ne zbog nas, nego zbog sustava i nepravde.

Osim navedenog, prošlih smo se godina suočavali i s recesijom zbog koje su propala mnoga obiteljska poljoprivredna gospodarstva jer je nizak standard smanjio kupovnu moć te tako još više osiromašio našu već siromašnu Slavoniju.

Mali poticaji, a visoka ulaganja i davanja prema državi

Osvrnemo li se na posljednja tri poticaja koja smo dobili, isti su težili za otežano gospodarenje 7,88 kn u prvom slučaju, potom 17,00 kn u drugom, te u trećem 18,00 kn, a mi smo, imali novca ili ne, morali podmiriti sve troškove, od trošarina do ulaganja, a unatoč tome, i dalje se (gotovo jedva) držimo na nogama, premda smo teško opstali.

Upravo stoga, ovim putem šaljem poruku birokraciji, pa tako i Institucijama, da pronađu rješenje za nas male poljoprivrednike koji svojim radom obogaćujemo poljoprivredu, ali i ponudu naše Slavonije i Baranje. Na žalost, jednostavniji i primjereniji dolazak do proširene proizvodnje i tržišta, svima nama malima, danas se čini kao nestvarni san, a ako se nastavi ovako, bojim se da će doći do propadanja sve više malih zbog dobrobiti velikih, a što, nadam se, nikome nije u cilju.

Jesu li zaista potrebna sva ta plaćanja prema mnogim institucijama?

Ožalošćen sam što je do toga došlo, ali jako nam je teško i trebali bi napraviti neke korake s kojima će se spasiti domaća i zdrava proizvodnja nužna za oporavak gospodarstva na području Osječko-baranjske županije. Znate li da plaćamo mnoge institucije, a da bi, po mom sudu, najmjerodavnije bilo plaćati samo laboratorij jer je sve ostalo nepotrebno, te ništa ne donosi, a samo nešto traži. Suočavamo se i s vječnom utakmicom protiv proizvođača na crno i na konvencionalni način koju je jako je teško dobiti, čak i kad se igraju produžetci", poručuje Ivica Pavičić.


Tagovi

Ivica Pavičić Proizvodnja eko rakija Apel prema birokraciji Propadanje malih


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]