• Litvansko pivo
  • 03.11.2019. 16:30
  • Litva

Litvansko seljačko pivo - Kaimiškas Jovarų alus - dobilo oznaku zemljopisnog porijekla

Izvorne i izuzetne karakteristike ovoga piva rezultat su tradicionalne metode proizvodnje koja je izdržala test vremena, iskustva generacija pivara, tradicionalnih recepata i sastojaka.

Foto: Facebook/Omega Yeast
  • 428
  • 23
  • 0

Europska komisija odobrila je zahtjev za registraciju litvanskog proizvoda "Kaimiškas Jovarų alus", u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla (PGI). 

Što je "Kaimiškas Jovarų alus"? Jantarne boje, prirodno fermentirano, živo (nepasterizirano i nefiltrirano), od ječmenog slada - pivo! U slobodnom prijevodu - seljačko jovarsko pivo. Čitava proizvodnja ovoga piva obavlja se u kućanstvima tradicionalnom metodom.

Izvorne i izuzetne karakteristike ovoga piva rezultat su tradicionalne metode proizvodnje koja je izdržala test vremena, iskustva generacija pivara, tradicionalnih recepata i sastojaka. Različite faze proizvodnje "Kaimiškas Jovarų alus", a odnosi se na mljevenje slada, kuhanje hmelja, gnječenje, fermentiranje i sazrijevanje piva - ono je što ga čini jedinstvenim. 

Karakterističan okus i kvaliteta piva određuje i kvasac kojega sadrži, a prenosi se kroz nekoliko generacija obitelji pivara, više od 130 godina

Ovo je deveti litvanski proizvod koji ima oznaku zemljopisnog porijekla. 

Mala EU škola - što su zaštićeni proizvodi

Podsjetimo, zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla garantirana je za proizvode tijesno vezane uz određeni prostor u kome se mora obaviti najmanje jedna i to ključna etapa proizvodnje, prerade ili prireme. Nije bitno odakle je sirovina dokle god se potpuno slijedi i poštuju zaštićena receptura i tehnologija proizvodnje.  


Tagovi

Litvansko pivo Kaimiškas Jovarų alus Pivo Europska komisija Oznaka zemljopisnog porijekla


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.