• Proizvodnja piva
  • 28.07.2015. 20:10

Kriza proizvodnje piva u Venezueli!

Zbog striktne kontrole valute, proizvođači ne mogu uvesti ječam, slad i druge sastojke za proizvodnju piva.

  • 117
  • 10
  • 0

Venezuela bi mogla prestati sa proizvodnjom piva do kolovoza ove godine. Razlog je tome što lokalnim pogonima ponestaje sirovine za proizvodnju najpopularnijeg pića u toj zemlji. To bi moglo izazvati svojevrstan šok jer 80% nacionalnih potreba zadovoljava domaća industrija piva. Zbog striktne kontrole valute, proizvođači ne mogu uvesti ječam, slad i druge sastojke, a zaliha ponestaje.

Nacionalna udruga trgovaca alkoholom objavila je kako je ostala bez sastojaka potrebnih za proizvodnju piva. Pivska industrija je u velikim problemima jer sveukupno duguje oko 200 milijuna dolara dobavljačima sirovina diljem svijeta. Glasnogovornik Udruge trgovaca alkoholom iz Venezuele, Fray Roa okrivio je vladu predsjednika Nicolasa Madura zbog neisplate 217 milijuna dolara duga međunarodnim dobavljačima koji tvornice opskrbljuju sladom i ječmom, potrebnima za proizvodnju piva.

Borba za sirovinu - ali i druge proizvode

U nekim dijelovima zemlje već nedostaje tog pića. Iako mnoge trgovine alkoholom u glavnom gradu Caracasu još imaju piva u skladištu, iz udruge poručuju da sedam država nije dobilo nove pošiljke.

Empresas Polar, vodeća venezuelanska tvornica piva, bori se za dobivanje sirovine za izradu limenki, plastične ambalaže i čepova za boce. Vlada strogo kontrolira vrijednost valute, što kupovinu dolara čini gotovo nemogućom, osim na skupom, ali donekle realnom crnom tržištu. "Nedostatak piva će naposljetku dotjerati sektor industrije alkoholnih pića do bankrota, jer pivo čini 70% prodaje", kaže Fray Roa.

Venezuela je već neko vrijeme poznata po nestašici osnovnih prehrambenih i drugih proizvoda, uključujući toaletni papir, šampon, piletinu i govedinu, a građani su često prisiljeni na dugotrajno čekanje pred trgovinama.


Tagovi

Venezuela Proizvodnja piva Nicolas Maduro Fray Roa Ječam Slad


Autorica

Ivana Nađ

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi