Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unos soli
  • 21.01.2018. 16:30

Kreće projekt Manje soli – više zdravlja

Projekt je u skladu i sa Strateškim planom za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u RH 2015. – 2019. koji ima za cilj postupno smanjivati dnevni unos kuhinjske soli u općoj populaciji RH za prosječno 4 godišnje, koji je 2014. godine usvojila Vlada RH.

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 460
  • 56
  • 0

Hrvatska agencija za hranu (HAH), kao partner, sudjeluje s Medicinskim fakultetom Osijek (MEFOS) te Udrugom promicanja kvalitete života na projektu pod nazivom Manje soli - više zdravlja, koji se provodi uz potporu Osječko-baranjske županije.

Cilj projekta je povećati svjesnost srednjoškolske djece o zdravstvenim rizicima povezanim s prevelikim unosom soli, podučiti ih o sastavu hrane i količini soli u hrani, te potaknuti nove navike u konzumaciji hrane sa smanjenim udjelom soli što posljedično ima utjecaj na prevenciju zdravstvenih rizika poveznih s prekomjernim unosom soli.

Anketa za općeg uvida u stanje unosa soli

Prekomjeran unos soli povezan je sa značajnim zdravstvenim rizicima tj. dovodi do povišenog krvnog tlaka, povećavajući rizik za razvoj srčanih, moždanih i bubrežnih bolesti.

Kako bi se ostvario cilj, od ovog tjedna, bit će održane informativno-edukativne radionice u srednjim strukovnim školama na području Osijeka, Đakova i Belog Manastira. Učenicima će, također, biti podijeljeni i edukativni letci i prigodne brošure te će biti provedene ankete o samoprocjeni unosa soli. Rezultati ispunjenih anketa poslužit će za dobivanje općeg uvida u stanje unosa soli kod srednjoškolske populacije na području Osječko - baranjske županije te biti indikativni za nastavak sličnih aktivnosti.

Posebno ugrožena djeca i adolescenata

Prekomjeran unos soli povezan je sa značajnim zdravstvenim rizicima tj. dovodi do povišenog krvnog tlaka, povećavajući rizik za razvoj srčanih, moždanih i bubrežnih bolesti. Osim toga, prekomjeran unos soli povezan je i s ostalim bolestima, kao što su: bubrežni kamenci, karcinom želuca i gornjeg dijela ždrijela, osteoporoza i bronhalna astma. Često je konzumacija zasoljene hrane povezana i s povećanim korištenjem zaslađenih napitaka što dovodi do prekomjernog unosa kalorija i pretilosti. To je posebno velik problem kod djece i adolescenata.

Cilj je smanjiti unos soli za 4%

Često je konzumacija zasoljene hrane povezana i s povećanim korištenjem zaslađenih napitaka što dovodi do prekomjernog unosa kalorija i pretilosti. To je posebno velik problem kod djece i adolescenata.

Posebice su ugrožena školska djeca i mladi, jer većinu obroka konzumiraju izvan kuće, a gotova i polugotova hrane najviše doprinose dnevnom unosu soli.

Projekt je u skladu i sa Strateškim planom za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u RH 2015. - 2019. koji ima za cilj postupno smanjivati dnevni unos kuhinjske soli u općoj populaciji RH za prosječno 4% godišnje, koji je 2014. godine usvojila Vlada RH.

Također, ovaj projekt predstavlja početak suradnje Udruge promicanja kvalitete života i MEFOS-a na aktivnostima promicanja kvalitete života u školskoj dobi, a nastavak je suradnje MEFOS-a i HAH-a u svezi aktivnosti na znanstveno utemeljenom promicanju smanjenja unosa soli prehranom.

Foto: Pixabay/congerdesign


Tagovi

Prekomjeran unos soli Unos soli Hrvatska agencija za hranu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]