Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Online kupovina
  • 28.04.2017. 10:30

Kraj diskriminacije hrvatskih kupaca na internetu

U direktivi su usvojeni amandmani zastupnice Borzan o zabrani automatskog preusmjeravanja kupaca na stranice s drugačijom ponudom i cijenama, osim ako kupac izričito prihvati tu opciju.

Foto: nuoil
  • 531
  • 31
  • 0

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta izglasao je Direktivu o geoblokiranju i drugim vrstama diskriminacije utemeljenim na nacionalnosti, mjestu prebivališta ili boravišta na online tržištu. Na direktivi je radila i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

"Ova direktiva je od iznimnog značaja za hrvatske potrošače jer smo kao građani iz manje i novije države članice nerijetko diskriminirani tijekom kupovine online. Najčešće se događa da nam web trgovina odbija nešto prodati ili dostaviti, a u pojedinim slučajevima kupce se automatski prebacuje na lokalnu stranicu s drugim proizvodima i cijenama. Uz to, ponekad nam se čak naplati i po višoj cijeni nego kupcima iz nekih drugih članica EU-a", objašnjava Biljana Borzan.

Zabrana automatskog preusmjeravanja kupaca

U direktivi su usvojeni amandmani zastupnice Borzan o zabrani automatskog preusmjeravanja kupaca na stranice s drugačijom ponudom i cijenama, osim ako kupac izričito prihvati tu opciju. Borzan je i izvjestiteljica Europskog parlamenta za Uredbu o prekograničnoj dostavi pa je predložila i da se dostava mora omogućiti što širem broju potrošača na tržištu. Svi njeni amandmani su usvojeni.

"Potrošačke udruge procjenjuju da je dostava u manje države članice dvaput skuplja nego u veće, a naši građani mi se žale da dostave u Hrvatsku najčešće uopće nema, te po pošiljke moraju odlaziti preko granice. Na razini EU čak 25% potrošača se žali da ne može kupovati online u drugoj državi. Ova direktiva, kao i moja Uredba o prekograničnoj dostavi su veliki iskorak za te potrošače", kaže Borzan.

Prekogranična online kupovina u EU čini tek 14% ukupne internetske kupovine.

"Online tržište ima veliki potencijal koji bi koristio i hrvatskim trgovcima i potrošačima. Procjena je da bi povećanje online trgovine sa sadašnjih 5% na 15% značilo siguran rast BDP-a na razini Unije za 1,7%", kaže Borzan.

Foto: nuoil830/bigstockphoto.com


Tagovi

Borzan Direktiva Online kupovina


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.