Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 11.12.2023. 18:00

Koliko je porastao uvoz šećera i mesa peradi iz Ukrajine?

Proizvođače šećerne repe zabrinjava uvoz ukrajinskog šećera koji će rasti treću godinu za redom. Pod povećalom je i uvoz mesa peradi te jaja.

Foto: Depositphotos/davit85/ginasanders
  • 1.554
  • 204
  • 0

Rast uvoza ukrajinskog šećera u EU mogao bi se nastaviti barem još jednu sezonu. U vrijeme inflacije cijena hrane to može biti dobra vijest, piše Reuters, ali industrija šećera u EU-u i poljoprivrednici zahtijevaju reakciju nadležnih. 

Uvoz se udeseterostručio 

Naime, EU je nakon početka napada Rusije na Ukrajinu ukinula uvozne carine na poljoprivrednu robu pa i šećer što je dovelo do toga da se njegov uvoz u EU udeseterostručio i prošle je sezone iznosio više od 400.000 tona.

Rast je nastavljen i na početku tekuće, a ukrajinski proizvođači procjenjuju da bi mogao doseći 650.000 tona u 2023./24. te više od 1 milijun sljedeće sezone jer tamošnji farmeri povećavaju proizvodnju zbog manje profitabilnosti žitarica i uljarica.

"Spot cijene su već počele padati zbog ukrajinskog uvoza, s oko 1.000 eura po toni, što je rekord, na oko 800 eura, dok su globalne cijene nastavile rasti", rekao je Timothé Masson, analitičar u organizaciji uzgajivača šećerne repe CGB.

Pad cijena zabrinjava ratare kojima su nakon nekoliko teških berbi ponovno porasli prihodi jer su zahvaljujući visokim cijenama ostvarili rekordnu dobit.

"Mogu razumjeti da je rat i da moramo braniti Ukrajinu, ali nije samo na poljoprivrednicima i industriji da plate račun", rekao je Guillaume Wullens, francuski ratar. 

Skupina proizvođača šećera iz EU-a CEFS pozvala je Europsku komisiju da traži od Ukrajine da uspostavi kvotu za izvoz šećera u EU, ali i osigura proizvodnju prema propisima kakvi su nametnuti poljoprivrednicima u EU.

Zabrinjavajuć uvoz mesa peradi

Raste i uvoz mesa peradi iz te zemlje, upozorio je europarlamentarac desnog centra, Norbert Lins na prošlom sastanku Odbora za poljoprivredu, naglasivši da je porastao za oko 150 % u usporedbi s prijeratnom situacijom, a jaja za više od 100 %, prenosi Euractiv

Zamjenik direktora Komisije za poljoprivredu Pierre Bascou tada je izjavio da se pomono prati situacija s peradi, jajima i šećerom te je ukazao na pad proizvodnje jaja u EU-u posljednjih mjeseci, uzrokovan naglim porastom ulaznih troškova i negativnim utjecajem izbijanja ptičje gripe, te istodobnim povećanjem potražnje potrošača.

Europska unija je i dalje jedan od najvećih svjetskih proizvođača mesa peradi i neto izvoznik, s godišnjom proizvodnjom od oko 13,4 milijuna tona. No, Udruga prerađivača i trgovine peradi u EU (AVEC) upozorava da je konkurentnost EU u padu te da je porast uvoza iz Ukrajine, ali i Brazila i Tajlanda vrlo zabrinjavajuća.


Tagovi

Uvoz iz Ukrajine Meso peradi Uvoz šećera Cijena šećera Zabrinuti poljoprivrednici Uzgoj šećerne repe


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.