Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada u ulje
  • 05.06.2022. 12:00

Koliko je komplicirano registrirati pogon za preradu ulja i vezanu kušaonu?

Popularizacija proizvodnje bučinog ulja, te proizvoda s tim uljem donosi veću zaradu. Stvara se proizvod s dodatnom vrijednošću po kojem gospodarstvo dobiva prepoznatljivost. Provjerili smo koji je postupak registriranja uljare i vezane kušaone.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL (ilustracija)
  • 1.731
  • 83
  • 0

Proizvodnja primarnih poljoprivrednih proizvoda na našim usitnjenim parcelama nije isplativa. Preporučljivo je zato uložiti više sredstava, urediti pogon za preradu i stvoriti proizvod dodane vrijednosti. Proizvodnja bučinog i sličnih ulja postaje sve popularnija. Iz Ministarstva poljoprivrede doznajemo kako ju pokrenuti.

Poljoprivrednici koji žele vlastite proizvode preraditi u ulje moraju prvo biti upisani u Upisnik poljoprivrednika (PG) ako posluju preko obrta, trgovačkog društva ili zadruge. Oni koji preradu planiraju raditi preko obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva moraju biti upisani  u Upisnik OPG-ova. Zbog planirane djelatnosti uljare, automatski ulaze u grupu komercijalnih OPG-ova koji su obveznici upisa u Registar poreznih obveznika.

Upisnik poljoprivrednika je reguliran Zakonom o poljoprivredi (NN 118/2018) i Pravilnikom o Upisniku poljoprivrednika (NN 62/2019), a Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a) reguliran je Zakonom o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (NN 29/2018, 32/2019) i Pravilnikom o Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (NN 62/2019).

Upisnik poljoprivrednika/OPG-a je baza podataka koja sadrži podatke o gospodarstvima i njihovim resursima.

Upis u ARKOD

Uvjet upisa u Upisnik je posjedovanje vlastitih ili unajmljenih poljoprivrednih resursa (zemljišta i/ili stoke) i obavljanje poljoprivredne djelatnosti. Potrebno je stoga, evidentirati zemljište i nasade u ARKOD-u.

Upisi se vrše tijekom cijele godine u regionalnim uredima/podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) prema sjedištu poljoprivrednoga gospodarstva, odnosno nositelja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, neovisno o mjestu odvijanja proizvodnje.

Prerada hrane je dopunska djelatnost

Kako ulaze u proces prerade hrane poljoprivrednici trebaju registrirati  subjekt i objekt u poslovanju s hranom neživotinjskog podrijetla u skladu s odredbama Pravilnika o registraciji i odobravanju objekata te o registraciji subjekata u poslovanju s hranom (Narodne novine, br. 123/19 i 3/21), ako se radi o prerađevini kao što je bučino ili suncokretovo ulje. Registracija se obavlja pri Državnom inspektoratu te je upute i sve potrebne informacije moguće pronaći ovdje

Proizvođači prehrambenih ulja i proizvoda od ulja vlastite proizvode mogu prodavati na nekoliko načina:

  • prodaja na prostoru vlastitog PG-a,
  • na štandovima i klupama,
  • na tržnicama na malo i izvan njih,
  • na sajmovima,
  • putem automata,
  • na daljinu (internet…),
  • pokretna prodaja,
  • vlastitom prodajnom kiosku OPG-a.

No, ako žele ponuditi svoje proizvode na degustaciju na vlastitom gospodarstvu, potrebno je urediti i registrirati objekt kušaone.

Kušaona spada pod ugostiteljske usluge

Prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na OPG-u putem kušaonice spada pod pružanje ugostiteljskih usluga na OPG-u i provodi se u skladu s posebnim propisima koji uređuju ugostiteljsku djelatnost: Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti (Narodne novine, br. 85/15, 121/16, 99/18, 25/19, 98/19, 32/20, 42/20 i 126/21) i Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (Narodne novine, br. 54/16, 69/17 i 120/19). Prema navedenim propisima, OPG može obavljati ugostiteljsku djelatnost ukoliko ispunjava minimalno-tehničke uvjete za vrstu objekta koju kategorizira.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva preradu vlastitih proizvoda u ulje kao i prodaju istih putem kušaonice na OPG-u obavljaju putem dopunskih djelatnosti. Dopunske predstavljaju proizvodne i uslužne djelatnosti povezane s poljoprivredom koje omogućuju bolje korištenje proizvodnih kapaciteta te bolje korištenje znanja, vještina i rada članova OPG-a. Nositelj dopunske djelatnosti može biti kako nositelj tako i članovi OPG-a.

Pravilnik o Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (Narodne novine, broj 62/19) u Prilogu 6. daje detaljan pregled dopunskih djelatnosti koje se mogu obavljati na OPG-u, a u konkretnom slučaju, djelatnost proizvodnje ulja upisuje se u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pod oznakom 1.2.6., a kušaonica pod oznakom 4.1.2.

Upis dopunskih djelatnosti u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava vrši se u mjesno nadležnom područnom uredu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prema sjedištu OPG-a. Dokaz za upis dopunske djelatnosti proizvodnje ulja je dokument Državnog inspektorata koji se dobije u postupku registracije subjekata i objekata u kojima se obavlja djelatnost s hranom, a za upis dopunske djelatnosti kušaonice prilaže se rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga upravnog tijela u mjesno nadležnoj županiji koje je nadležno za poslove ugostiteljstva.


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

Buča Bučine koštice Bučino ulje Suncokretovo ulje Golice Uljara Registracija uljare Kušaona


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]