Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koka d.d.
  • 20.01.2023. 16:30

Koka prva označila meso peradi oznakom "Dokazana kvaliteta-Hrvatska"

Oznaka dokazuje da je proizvod proizveden u okviru hrvatskih tovnih kapaciteta s domaćim žitaricama.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
  • 1.616
  • 65
  • 0

Varaždinska tvrtku Koka prva je počela koristiti oznaku "Dokazana kvaliteta-Hrvatska" za meso peradi, koja dokazuje da je taj proizvod proizveden u okviru hrvatskih tovnih kapaciteta s domaćim žitaricama.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je u četvrtak tu tvrtku. "Iznimno mi je drago što zajedno svjedočimo prvom označavanju proizvoda u sektoru peradarstva oznakom Dokazana kvaliteta-Hrvatska. To je još jedan korak u smjeru jačanja kvalitete proizvoda i prepoznatljivosti naše domaće proizvodnje, ali i u zaštiti naših potrošača i samih proizvođača", izjavila je tom prigodom.

Riječ je, kaže, o nacionalnom programu kvalitete u kojem sudjeluju sektori voća, konzumnih jaja, povrća i sada mesa peradi, a oznaka garantira da je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je proizvod proizveden ili prerađen, što je od neprocjenjive važnosti i za proizvođače i potrošače.

Uskoro označavanje mlijeka i svinjetine?

"Zahvaljujemo Hrvatskoj poljoprivrednoj komori koja je podnijela zahtjev za ovu oznaku i pozdravljamo napore Vindije i Koke, njihovu inovativnost i usmjerenost na ulaganja i napredak koji su dijelom sufinancirani iz Programa ruralnog razvoja", istaknula je rekavši da ju veseli činjenica da će se uskoro priznatim oznakama Dokazana kvaliteta priključiti i svježe svinjsko meso te mlijeko i mliječni proizvodi. 

"Dokazana kvaliteta - Hrvatska" priznata i za meso peradi

S obzirom na to da proizvođači u peradarstvu ovise o korištenju velike količine energije pri svojoj proizvodnji, Vučković se ovom prilikom osvrnula i na utjecaj porasta cijena na profitabilnost poslovanja, ustvrdivši kako će Ministarstvo sagledati mogućnosti izrade dodatnog programa državne potpore za sektor peradarstva, podsjetivši kako je ova Vlada pomagala nizom izvanrednih mjera sektoru peradarstva, pri čemu je proizvođačima mesa peradi i jaja ukupno u 2021. i 2022. godini isplaćeno 94,3 milijuna kuna potpora.   

Angažirano preko tisuću kooperanata

Inače, Koka d.d. najveći je proizvođač mesa peradi u RH, a ima zaokruženu peradarsku proizvodnju od vlastite valionice, objekta za uzgoj i tov peradi te klaonicu.

Predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač kazao je da oznaka 'Dokazana kvaliteta Hrvatska' dokazuje sljedivost. “Tako je dokazano da njegujemo hrvatsku proizvodnju, koja je već dugi niz godina pod izuzetno velikim pritiskom”, rekao je Klepač te dodao da Grupa Vindija danas zapošljava više od 4.200 radnika te da istovremeno u kontinuitetu angažira preko 1.000 kooperanata za proizvodnju mlijeka i peradskog mesa.


Tagovi

Koka d.d. Nenad Klepač Marija Vučković Dokazana kvaliteta-Hrvatska Označavanje proizvoda Vindija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.