Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kancerogeno meso
  • 29.10.2015. 14:35

Kancerogeno meso pod deklaracijom

Navodno, dnevno konzumiranje dvije kriške slanine povećava rizik od raka za čak 18 posto. Objava izvješća WHO, očekivano, izazvala je pravu lavinu komentara, komičnih facebook statusa, ali i burnu reakciju mesne industrije te domaćih stručnjaka.

Foto: depositphotos.com, wrangler
  • 691
  • 218
  • 0

Dužem nizu sastojaka, spojeva i namirnica koje, prema brojnim i metodološki različitim istraživanjima uzrokuju rak, od prije nekoliko dana pridružilo se i crveno meso dobiveno od domaćih životinja te prerađevine od istog: kobasice, šunka i slanina.

Čak štoviše, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svrstala je navedene proizvode uz bok nikotinu, azbestu i ispušnim plinovima.

Istraživala se govedina, teletina, svinjetina, janjetina, ovčetina i konjetina. Riječ je o mesu koje je tretirano raznim postupcima kako bi mu se produžio vijek trajanja (dimljenje, sušenje, dodavanje soli ili konzervansa).

Meso iz mesne industrije ili sa seoskog domaćinstva?

Navodno, dnevno konzumiranje dvije kriške slanine povećava rizik od raka za čak 18%. Objava izvješća, očekivano, izazvala je pravu lavinu komentara, komičnih facebook statusa, ali i burnu reakciju mesne industrije te domaćih stručnjaka.

"Teško je komentirati ovakvo izvješće bez potpunog uvida u metodologiju istraživanja te postavljene hipoteze, ali je interesantno da na istom popisu nema popularnih prženih krumpirića, smeđih gaziranih pića i sličnih industrijski dobivenih namirnica s podužim deklaracijama na poleđini pakiranja. Također, nejasno je radi li se o industrijskim prerađevinama od mesa koje u sebi sadrže aditive, pojačivače okusa, konzervanse i slične nadomjestke ili se radi o domaćim proizvodima koji u sebi sadrže samo sol, papriku i papar? Indikativan je bio prilog u informativnoj emisiji na jednoj od nacionalnih televizija u kojemu je prikazan detalj sa seoskog kolinja na kojemu Slavonac melje crveno meso za domaće kobasice.

Mogu li se hrenovke mjeriti s domaćim pršutom?

Zašto nije prikazan detalj iz mesne industrije gdje iz stroja izlaze salame, hrenovke i slični proizvodi koji su puni dodataka, ostaje nam da sami razmislimo. Kakvu nam poruku šalju mediji zadnjih dana? Ne jedite domaće kobasice, ne jedite šunku ili pršut, ne jedite slaninu jer postoji velika vjerojatnost da ćete oboljeti od raka! Da bismo mogli odgovoriti na postavljena pitanja i donijeti sud o porukama koje nas obasipaju, moramo prehranu sagledati u puno širem kontekstu", govori Vladimir Margeta s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, stručnjak u proizvodnji mesa fajferice, crne slavonske svinje.

Sezonska konzumacija domaćih mesnih proizvoda

Jedno od zlatnih pravila ispravne prehrane je umjerenost u količinama te konzumiranje raznovrsne i sezonske hrane, kao i one koja je specifična i proizvodi se u prostoru u kojem živimo. Kobasica, šunka i slanina u našim krajevima konzumirale su se sezonski, a ne tijekom cijele godine. Otvaranjem tržišta, takvi ili slični proizvodi postali su nam dostupni na svakodnevnoj razini, što je i uzrokovalo njihovu povećanu konzumaciju. Masovna i industrijska proizvodnja rezultirala je sniženjem cijena, što je također jedan od ključnih čimbenika u dostupnosti.

Deklaracija proizvoda otkriva razinu štetnosti

"Međutim, moramo naglasiti kako pretjerivanje u bilo kojoj namirnici može uzrokovati zdravstvene probleme, pa makar se radilo i o vodi, voću ili povrću. Možda je danas veći stres i udarac na naš probavni sustav konzumiranje sushi-ja nego šunke i kobasice, budući da se radi o hrani koja nije karakteristična za naše područje i nikada nije bila dio naše svakodnevne prehrane. Ocjena kako upravo gore navedeni proizvodi u najvećoj mjeri uzrokuju rak, povlači za sobom zaključak da bismo se te opake bolesti riješili ako prestanemo konzumirati iste. Na žalost, svakodnevna praksa nas opovrgava u tome.

Našim potrošačima možemo samo poručiti da i dalje konzumiraju domaću kobasicu, šunku i slaninu te ostale proizvode, ali u umjerenim količinama. Također, preporučujemo da svoje prehrambene navike prilagode svojoj fizičkoj aktivnosti (radnoj i rekreativnoj), a posebno ih upućujemo da prilikom kupnje takvih proizvoda obvezno obrate pozornost na deklaraciju proizvoda koja se nalazi na njegovoj poleđini i najčešće je ispisana vrlo sitnim slovima. Jedite kobasicu, jedite šunku, jedite slaninu, ali uvedite u svoj život prehrambene i radne navike naših otaca i djedova. U slast!"

Foto: depositphotos.com, wrangler


Tagovi

Prehrambena industrija Mesna industrija Seoska domaćinstva Crveno meso WHO Seosko kolinje Umjerenost Hrenovke Pršut Kancerogenost Rak Crveno meso


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]