Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 30.12.2013. 19:15

Kako je Coca-Cola ukrala Božić

I dok je budućnost domaćih, tradicionalnih proizvoda na tržištu nesigurna, iz državnog se proračuna izdvajaju sredstva za financiranje Coca-Cole Hrvatska

Foto: jatrgovac.com
  • 1.089
  • 153
  • 0

Krilatica planetarno popularnog pića, "always Coca-Cola", za nas Hrvate sada ima još veće značenje, jer ne samo da ju konzumiramo u velikim količinama, već kako se čini, i financiramo njezinu proizvodnju. Kako je izgleda recesija zahvatila i ovaj svjetski najvrijedniji brand, red je i da se iz našeg državnog proračuna izdvoji nešto za tu marku u problemima, jer kako kažu u Ministarstvu," doprinos Coca-Cole hrvatskom gospodarstvu je više nego impresivan".

Očito je da se Coca-Cola, kao i mnogi u Hrvatskoj, suočava s nepovoljnim uvjetima poslovanja, a zbog čega je zadnjih godina bila prisiljena i na rezove pa je ne tako davno zatvorena i punionica vode (Bistra) u Gotalovcu. Tako je stotinjak ljudi izgubilo posao, a ova višemilijunska tvrtka jeftiniju radnu snagu pronašla je na nekom drugom tržištu.

Kako je kriza u Coca-Coli najviše pogodila dobronamjerno Ministarstvo gospodarstva, ono je, zabrinuto za odlazak ovog branda s hrvatskog tržišta, odlučilo i nešto od ukupnih 120 milijuna kuna dodijeljenih potpora prerađivačkoj industriji, uložiti i u opremu tvrtke Coca-Cola Hrvatska. Iako navedena tvrtka u 2012.-oj godini broji devet milijardi dolara čistog profita, što je, podsjećamo, više od trećine godišnjeg budžeta ove zemlje, i iako je Coca-Colin godišnji financijski doprinos hrvatskom gospodarstvu 2,1 milijardu kuna, što je 0,7 posto BDP-a, ipak im je eto potrebna, i potpora hrvatskih građana.

Prema pisanju Ante Tomića za Jutarnji.hr, "Ideja da Republika Hrvatska subvencionira proizvodnju Coca-Cole, Fante i Spritea, kao da su gazirane šećerne vodice nekakvi domaći tradicionalni proizvodi, poput maslinovog ulja, plavca malog, drniškog pršuta, paškog sira, slavonskog kulena ili istarskih tartufa, razvedrila me kao malo što u posljednje vrijeme. Zaista, kažem vam, dok god Hrvati pomažu Coca-Colu, još ima radosti na ovome svijetu."

Na to će napis sa stranica Ministarstva gospodarstva, „Potpore i projekti koje prezentiramo od velikog su značaja za hrvatsko gospodarstvo jer smo potpore dodijelili isključivo projektima koji donose nove investicije, otvaraju radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju proizvode više dodane vrijednosti“. Riječima ministra Ivana Vrdoljaka, "To su najvećim dijelom srednje tvrtke, koje nose najveći teret krize, a koje imaju potencijale da budu nositelj novog hrvatskog gospodarskog razvoja."

Iako ne možemo sa sigurnošću reći hoće li radosti biti na ovome svijetu, sigurni smo da je neće biti u Hrvatskoj. Dok god jedna međunarodna kompanija koja broji 50.000 zaposlenih, a profit u milijardama dolara, dobiva financijsku potporu za ulaganja u opremu od građana Hrvatske - živa na ljestvici ironije cijele ove priče doseže vrhunac.

Prema tome, ako na svom blagdanskom stolu i ove godine budete imali ovo uvijek popularno, osvježavajuće gazirano piće, koje ste eto slučajno kupili na popustu, čestitajte si u ime Coca-Cole, jer ste si to iz vlastitog džepa i platili.

Foto: jatrgovac.com


Tagovi

Coca Cola Recesija Potpore Ministarstvo gospodarstva Ante Tomić Ivan Vrdoljak Kriza Ulaganje u opremu Jeftina radna snaga Brand


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰