Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strože kontrole
  • 12.05.2016. 11:30

Kad mislite da jedete brancin, možda jedete oslić!

Europski parlament je na ovotjednom zasjedanju u Strasbourgu raspravljao o obmanjivanju potrošača u restoranima i drugim objektima koji prodaju gotovu hranu.

  • 1.864
  • 91
  • 0

Europski parlament je na ovotjednom zasjedanju u Strasbourgu raspravljao o obmanjivanju potrošača u restoranima i drugim objektima koji prodaju gotovu hranu.

Povod za raspravu je studija koju je nedavno objavila jedna nevladina organizacija u Belgiji. Studija ukazuje na zabrinjavajuće slučajeve pogrešnog označivanja ribe koja se poslužuje u restoranima u Bruxellesu. Okosnica te studije bila je analiza DNA više od 280 uzoraka ribe koja se poslužuje u restoranima. Rezultati su pokazali da je trećina te ribe pogrešno označena.

Obmana kupaca se nastavlja

"Još od prosinca 2014., novim označavanjem hrane potrošači su se ponadali da će hrana koja im se prodaje u brzim restoranima, restoranima s etničkom kuhinjom i sličnim objektima biti strože kontrolirana. Nažalost, ova studija pokazuje kako se obmanjivanje kupaca i dalje nastavilo", izjavila je u pisanoj izjavi hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan.

Trgovci često govore da sve informacije negdje pišu, ali istina je da ih kupac najčešće ne zna u trenutku narudžbe kada donosi odluku.

U ovom konkretnom slučaju je servirana potpuno druga vrsta ribe od one naručene, ali postoje i situacije kada se tvrdi i da je riba ili meso domaće, a zapravo je uvozno, ili kada se u jelo zbog načina pripreme dodaju zamjenski jeftiniji sastojci bez da se to komunicira kupcu.

Istraživala se i kvaliteta kebaba

Borzan podsjeća da je Europska organizacija za zaštitu potrošača još 2014. predstavila rezultate istraživanja kvalitete kebaba koji se prodaju diljem EU.

"Rezultati su bili i više nego zabrinjavajući. Od 25 testiranih uzoraka goveđih kebaba, 20 ih je sadržavalo piletinu i to u značajnim količinama (u nekim uzorcima i preko 60%). Od uzoraka koji su prodavani kao sto posto goveđi, samo 1 od 25 odgovara tvrdnji", kaže Borzan.

U SAD-u postoji federalni zakon za detaljno označavanje menija, i to nakon što je čak 83% potrošača to zahtijevalo. Unutar EU, Velika Britanija je uvela pravilo da se restorani poput Burger Kinga, McDonalds'a, Starbucksa ili Pizza Huta moraju navesti energetsku vrijednost svega na meniju.

Europarlamentarci su zatražili od Europske komisije da osigura bolju informaciju potrošaču o tome što plaća, pogotovo s obzirom da je kupovina gotove hrane u velikom porastu. Rezolucijom su pozvali tijela država članica da postrože kontrole u restoranima te omoguće potrošačima jasnu informaciju o sastavu i kvaliteti hrane.

Autor: Nikolina Brković, foto: mutantmommy/pixabay.com


Tagovi

Europski parlament Potrošači Kvaliteta Riba Restorani Kebab Istraživanje Kontrola

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.